Rastrošan život

Profesionalni NBA košarkaš na vrhuncu slave zarađivao milijune, danas živi od 2000 dolara

Uz neopreznost s novcem, povrh svega, dotukle su ga i loše investicije kao i skupa rastava
Joe Smith, u vrijeme kada je igrao za Minnesota Timberwolves, 2002. godine
 Andy King / REUTERS

Joe Smith, profesionalni američki NBA košarkaš koji je u 16 godina dugoj karijeri zaradio 61 milijun dolara danas živi na prosjačkom štapu. U dugu je 157 tisuća dolara, a mjesec jedva preživi kao košarkaški trener, trenirajući djecu 10 do 15 sati tjedno, prenosi CNBC.

- Većina ljudi misli da jednom kada potpišeš ugovor automatski postaješ milijunaš. No, to ne ide tako. Nitko mi nikad nije objasnio da ako zaradim 3 milijuna dolara, država uzima polovicu – objasnio je Smith.

Iako je zaradio 61 milijun dolara, nakon poreza, agencijski i menadžerskih naknada, Smith je zapravo tijekom karijere u džep spremio tek 18 milijuna dolara. No Smithovom financijskom krahu nisu kumovala samo velika davanja, već i rastrošan životni stil.

Na vrhuncu slave, priznaje, često mijenjajući klubove, među ostalim igrao je za Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse, Detroit Pistonse, Chicago Bullse, Cleveland Cavalierse, u svakom novom gradu kupio bi po jednu novu kuću. Također, imao je i raskošnu kolekciju skupih automobila, Corvette, Bentley i dva Range Rovera su samo neki.

Uz neopreznost s novcem, povrh svega, dotukle su ga i loše investicije kao i skupa rastava. Nakon umirovljenja 2011. godine, njegovom bogatstvu nije bilo traga, iako nikad nije zarađivao manje od 1,3 milijuna dolara godišnje.

Smith se stoga uključio u program CNBC-a, Back in the Game, serijalu u kojem poduzetnik Alex Rodriguez pomaže bivšim sportašima s financijskim problemima da opet stanu na noge.

Danas Smith i njegova zaručnica Kisha Chavis zajedno zarađuju oko 26 tisuća dolara godišnje, znači oko 2000 dolara mjesečno, a nedavno su prema Rodrigezovom naputku napustiti svoj prostrani dom iz predgrađa na koji su godišnje trošili 133 tisuće dolara. Također, Rodriguez im je odredio i fiksnu mjesečnu cifru koju smiju potrošiti. Prema trenutnom planu, Smith bi svoj dug od 157 tisuća dolara trebao otplatiti za tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:18