Rastrošan život

Profesionalni NBA košarkaš na vrhuncu slave zarađivao milijune, danas živi od 2000 dolara

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

7.4.2019. u 10:14

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

7.4.2019. u 10:14

Joe Smith (L) and Kevin Garnett of the Minnesota Timberwolves fight for
control of the ball during first half NBA action against the Atlanta
Hawks at the Target Center in Minneapolis, Minnesota, on December 12,
2002. REUTERS/Andy King
GAC/JD - RP3DRIDGYMAA
Andy King / REUTERS

Joe Smith, u vrijeme kada je igrao za Minnesota Timberwolves, 2002. godine

Joe Smith, profesionalni američki NBA košarkaš koji je u 16 godina dugoj karijeri zaradio 61 milijun dolara danas živi na prosjačkom štapu. U dugu je 157 tisuća dolara, a mjesec jedva preživi kao košarkaški trener, trenirajući djecu 10 do 15 sati tjedno, prenosi CNBC.

- Većina ljudi misli da jednom kada potpišeš ugovor automatski postaješ milijunaš. No, to ne ide tako. Nitko mi nikad nije objasnio da ako zaradim 3 milijuna dolara, država uzima polovicu – objasnio je Smith.

Iako je zaradio 61 milijun dolara, nakon poreza, agencijski i menadžerskih naknada, Smith je zapravo tijekom karijere u džep spremio tek 18 milijuna dolara. No Smithovom financijskom krahu nisu kumovala samo velika davanja, već i rastrošan životni stil.

Na vrhuncu slave, priznaje, često mijenjajući klubove, među ostalim igrao je za Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse, Detroit Pistonse, Chicago Bullse, Cleveland Cavalierse, u svakom novom gradu kupio bi po jednu novu kuću. Također, imao je i raskošnu kolekciju skupih automobila, Corvette, Bentley i dva Range Rovera su samo neki.

Uz neopreznost s novcem, povrh svega, dotukle su ga i loše investicije kao i skupa rastava. Nakon umirovljenja 2011. godine, njegovom bogatstvu nije bilo traga, iako nikad nije zarađivao manje od 1,3 milijuna dolara godišnje.

Smith se stoga uključio u program CNBC-a, Back in the Game, serijalu u kojem poduzetnik Alex Rodriguez pomaže bivšim sportašima s financijskim problemima da opet stanu na noge.

Danas Smith i njegova zaručnica Kisha Chavis zajedno zarađuju oko 26 tisuća dolara godišnje, znači oko 2000 dolara mjesečno, a nedavno su prema Rodrigezovom naputku napustiti svoj prostrani dom iz predgrađa na koji su godišnje trošili 133 tisuće dolara. Također, Rodriguez im je odredio i fiksnu mjesečnu cifru koju smiju potrošiti. Prema trenutnom planu, Smith bi svoj dug od 157 tisuća dolara trebao otplatiti za tri godine.