Mladi u EU

Priča o junacima iz 'narančaste zgrade': Zaposlili 17 ljudi, vrijede milijune

Uspješno rade već jedanaestu godinu, prepoznati su u zajednici i po tome što rade
 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Među brojnim aktivnostima koje provodi šibenska udruga "Mladi u EU" posebnu pozornost zaslužuju projekti za čiju realizaciju povlače sredstva iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i na njima zapošljavaju ne samo mlade, nego i starije, teže zapošljive skupine, među kojima prednjače žene.

Uspješno rade već jedanaestu godinu, prepoznati su u zajednici i po tome što rade, i to besplatno, pomažu drugim organizacijama civilnog društva pri izradi i aplikaciji projekata za povlačenje nepovratnih sredstava iz europskih fondova, kao i iz nacionalnih izvora financiranja.

Smješteni su u popularnoj "narančastoj zgradi" u Crnici, u kojoj svoj prostor za rad imaju i druge šibenske udruge mladih, pa je u zgradi iz koje pogled puca na gradsku plažu Banj uvijek živo. Udruga "Mladi u EU" trenutačno zapošljava 17 osoba na raznim projektima i u radnom su odnosu onoliko koliko projekt traje.

Kad je riječ o primanjima, voditelji projekata u prosjeku imaju plaću od 5700 kuna, a ostale osobe zaposlene na određenom projektu nekoliko stotina kuna manje. Među tih 17 zaposlenih je i pet žena koje rade na projektu pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama i njihova je plaća hrvatski minimalac – 3000 kuna. Toliko, naime, primaju i sve žene u Hrvatskoj zaposlene u sklopu nacionalnog programa "Zaželi – zapošljavanje žena", koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

ESF Točka

Imaju i dvije djevojke, Talijanke, na dugotrajnom volontiranju. Zanimljiv je i podatak da je mladić iz Italije koji je osam mjeseci volontirao kod njih u sklopu projekta "Europske volonterske službe" odlučio ostati raditi i živjeti u Šibeniku. Inače, udruga djeluje od 2008. godine i u početku su svi njezini članovi bili volonteri. S vremenom, otvarale su se mogućnosti "samofinanciranja" kroz razne projekte, a time i otvaranja radnih mjesta.

Jedan od projekata koji je na neki način definirao udrugu "Mladi u EU" i s kojim su počeli je "Točka – info centar za mlade", koji je bio financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Od svibnja prošle godine najvećim dijelom, u iznosu od 527.746 kuna, financira se iz Europskog socijalnog fonda i zbog toga je naziv i izmijenjen u "ESF Točka – info centar za mlade".

Inače, ukupna mu je vrijednost 617.000 kuna i ostatak je osiguran iz tzv. nacionalne komponente, a provodi se do svibnja 2020. godine. Na projektu Info centra već pet godina radi Vinko Livaković, koji je Šibenskom listu objasnio što se zapravo nudi mladima kroz Info centar.

– Kroz ovaj projekt nastojimo informirati, educirati i savjetovati mlade osobe o svim relevantnim temama koje se tiču mladih i spadaju u područje njihovih interesa, počevši od mogućnosti za volontiranje, mjerama koje HZZ nudi kao povlastice za zapošljavanje, mogućnosti volontiranja u zemljama EU-a, razmjene studenata, te o svemu ostalom što im može biti od pomoći u pronalaženju posla ili korištenju slobodnog vremena – kaže Livaković.

Idemo na teren

Koliko je mladih "prošlo" kroz ovaj projekt, teško je reći, kaže predsjednik udruge Martin Mrša, ali siguran je da je mnogima pomogao. Evo i kako.

– Uspostavili smo jako dobru suradnju sa šibenskim Veleučilištem i svim srednjim školama u Šibeniku, Kninu i Drnišu, te im održavamo i informativna predavanja upravo o temama koje ih mogu zanimati. Dakle, ne čekamo samo da mladi dođu kod nas, nego odlazimo k njima i to se pokazalo vrlo uspješnim. Kad radimo sa srednjim školama, prođemo sve završne razrede i mogu slobodno reći da su mladi zainteresirani, svaka im je informacija važna i često nam se nakon toga obraćaju, traže dodatne informacije ili savjete – veli Mrša.

Nadalje, od listopada prošle godine udruga "Mladi u EU" u partnerstvu s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije provodi projekt "Znanjem za budućnost".

Pomoć u kući

– Projekt je namijenjen dugotrajno nezaposlenim mladim osobama, a pod tim se podrazumijevaju mlađi od 29 godina nezaposleni dulje od šest mjeseci, a stariji od 30 dulje od 12 mjeseci. Projekt se s 1,2 milijuna kuna financira sredstvima iz ESF-a. Jedna od aktivnosti na projektu je realizacija dvaju programa osposobljavanja, konkretno, program obrazovanja za voditelje projekata financiranih sredstvima EU-a i program obrazovanja za stručnjake internetskog marketinga. Za sada je šest osoba upisano, a drugih šest čeka upis za digitalni marketing.

Uz to, kolegica Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih (Š.U.M.), koja je četiri sata zaposlena na ovom projektu, održava radionice za razvoj osobnih, komunikacijskih vještina i razvoj vlastitih kompetencija pri pronalaženju posla.

Od početka veljače ova udruga provodi i projekt "Pomoć u kući – život u sreći" financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa zapošljavanja žena "Zaželi!". Za zapošljavanje pet teže zapošljivih žena na dvije godine, starijih od 50 godina, koje se skrbe o 25 starijih osoba na administrativnom području grada Šibenika, udruga je dobila 1,6 milijuna kuna.

– Mislili smo da će biti teško pronaći i žene i korisnike s obzirom na to da iste programe, samo pod drugim nazivima, provode i druge institucije, ali pokazalo se suprotno. Potreba na terenu i dalje ima, i ako bude bilo još natječaja, pokušat ćemo s našim suradničkim organizacijama prijaviti još jedan program kojim bi se pokrilo područje Rogoznice i Primoštena, jer na tom području projekt "Zaželi" nije zaživio – ističe Mrša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:16