Odlazak bankarskog velikana

Preminuo je Walter Shipley, čovjek koji je pomogao izgraditi moćni JP Morgan Chase

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

15.1.2019. u 8:19

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

15.1.2019. u 8:19

Thomas Labrecque (L) Chairman and CEO of the Chase Manhattan Corporation and Walter Shipley Chairman CEO of Chemical Banking Corporation share a laugh at the end of a news conference August 28 in New York where it was announced that the two banks will merge. The merger will create the largest bank in the United States and one of the largest in the world - PBEAHUNDDCJ
Reuters

Walter Shipley

Walter V. Shipley, bivši izvršni direktor Chase Manhattan Bank i arhitekt nekoliko velikih bankarskih pripajanja na američkom tržištu koja su, pišu svjetski mediji, transformirala industriju, preminuo je u petak u dobi od 83 godine. Iako je tu kompaniju napustio još 1999. godine, i danas se smatra da je upravo on jedan od najzaslužnijih za izgradnju kompanije koja se godinu nakon njegova umirovljenja, 2000., spojila s investicijskom bankom J. P. Morgan te postala jednom od najmoćnijih bankarskih institucija u Americi.

Shipley, rođen 1935. godine u New Jerseyju, karijeru je započeo u ranim dvadesetim godinama, u odjelu za zajmove pri New York Trust Company. Ta je tvrtka 1959. godine pripojena Chemical Banku, a Shipley je 1983. postao njezin izvršni direktor. Kako piše CNBC, pod njegovom su palicom zatim provedena pripajanja Texas Commerce Bank 1987., Manufactures Hanover 1991. i, konačno, Chase Manhattan Bank 1995. godine.

- Walter je njegovao otvorenu, poduzetničku meritokraciju, kakva je do dana današnjeg prisutna u JP Morgan Chaseu. Široko poštovan zbog svoje iskrenosti, Walter je vjerovao da se talent, želja i trud ne mogu zamijeniti - napisao je u osmrtnici današnji direktor te investicijske banke Jamie Dimon, dodavši da je svijet izgubio "ključnu snagu iza onog što je JP Morgan Chase danas".

Shipleyjeva su postignuća još zanimljivija s obzirom na to da svojedobno bio primoran napustiti fakultet zbog loših ocjena. Osim utjecaja u bankarskoj industriji, tijekom karijere sjedio je u upravama kompanija kao što su Champion International, Exxon Mobil, Verizon i Wyeth, piše CNN. Pamtit će ga se i kao filantropa koji je predsjedao The Wallace Foundationom, zakladom za unapređenje obrazovanja, a bio je i potpredsjednik njujorške podružnice Goodwill Industriesa. Iza sebe je ostavio petero djece i sedmero unučadi.