Marko Bogdanović

Predsjednik Uprave Đuro Đakovića dao ostavku: 'Izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene'

'Moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao bi teret u iznalaženju rješenja za društvo, istaknuo je Bogdanović
Marko Bogdanović (u krugu)
 Željko Grgić/Danijel Soldo / CROPIX

Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović u srijedu je podnio ostavku, objavili su iz te tvrtke napominjući kako ostavka stupa na snagu istoga dana.

U obrazloženju ostavke Bogdanović ističe kako se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema - nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Također navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni.

Svi postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021., a definiran je i smjer u ostalim programima, kaže Bogdanović. Međutim, smatra da unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima "daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije".

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje.

Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, navodi Bogdanović u obrazloženju ostavke.

"Svi gore navedeni napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo", istaknuo je Bogdanović.

U priopćenju se navodi da društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:35