Marko Bogdanović

Predsjednik Uprave Đuro Đakovića dao ostavku: 'Izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.10.2019. u 14:25

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.10.2019. u 14:25

Slavonski Brod 170112.
Tvrtka Djuro Djakovic Specijalna vozila proizvodi Borbeno oklopno vozilo (BOV) AMV PATRIA za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske.Od narucenih 126 komada isporuceno je 68.Na BOV u je vatrena stanica Protector norveske tvrtke Kongsberg.
Na slici BOV AMV Patria u proizvodnim pogonima Specijalnih vozila.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Željko Grgić/Danijel Soldo / CROPIX

Marko Bogdanović (u krugu)

Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović u srijedu je podnio ostavku, objavili su iz te tvrtke napominjući kako ostavka stupa na snagu istoga dana.

U obrazloženju ostavke Bogdanović ističe kako se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Također navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni.

Svi postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021., a definiran je i smjer u ostalim programima, kaže Bogdanović. Međutim, smatra da unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima "daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije".

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje.

Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, navodi Bogdanović u obrazloženju ostavke.

"Svi gore navedeni napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo", istaknuo je Bogdanović.

U priopćenju se navodi da društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca.