Tko su najbolji radnici?

Pravila za zapošljavanje osnivača tehnološkog diva Alibabe: 'Izbjegavajte stručnjake'

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

20.10.2018. u 10:20

AUTOR:

  • Matea Grbac

OBJAVLJENO:

20.10.2018. u 10:20

REUTERS

Čelnik Alibabe Jack Ma

Odabir pravih suradnika za većinu poduzetnika predstavlja veliki izazov na njihovom poduzetničkom putu, a za Jacka Maa, osnivača tehnološkog giganta Alibabe, to je bila jedna od težih stepenica u karijeri koju je morao prijeći na samim počecima.

Na predavanju u Indoneziji, jedan od najbogatijih Kineza, podijelio je svoju životnu priču. Tako je ispričao, kako je još u ranim danima njegove kompanije napravio najveću pogrešku zaposlivši veliki broj vrhunskih stručnjaka koji su svoje karijere gradili u najvećim multinacionalnim kompanijama. No, u trenutku kada su počeli raditi za njega ti renomirani stručnjaci se nisu mogli prilagoditi potrebama njegove kompanije. Ma je tada priznao grešku, shvatio da nešto mora promijeniti i odlučio razviti pravila uz pomoć kojih bi u budućnosti mogao odabrati najboljeg radnika za svoje potrebe.

Tako je, prema navodima CNBC-a, Ma razvio tri jednostavna pravila.

Nikad ne uzimaj 'stručnjake' i one 'najbolje'

- Izbjegavaj 'najbolje' i 'eksperte' - prvo je pravilo Maovog zapošljavanja.

Najbolje je odabrati ljude koji su spremni upijati nova znanja i ne boje se pogrešaka.

- Mrzim zapošljavati stručnjake jer oni nisu stručnjaci za budućnost, oni su jedino stručnjaci prošlosti. Najbolji radnici se uvijek kriju u vašoj kompaniji, a vi sami od njih možete napraviti genijalce - objasnio je.

EQ i IQ

Ne morate biti najbolji u svojoj generaciji da bi radili u ovom azijskom divu. Dapače Ma, radi upravo suprotno, on izbjegava one 'najbolje'. Svoju tezu opravdava činjenicom da ta, kako ih on naziva 'fakultetska elita', brzo postane frustrirana kada se suoči s nekom preprekom. Prema njemu, kandidati moraju biti pametni i snalažljivi kako bi se mogli nositi sa svakodnevnim promjenama u ovom dinamičnom sektoru.

Također dodaje, kako preferira ljude koji imaju veći kvocijent emocionalne inteligencije zato što su oni bolji timski igrači, a kasnije i bolji lideri. No, napominje i da bez kognitivne inteligencije, takvi radnici ne mogu daleko dogurati.

Optimisti

Optimizam je jedna od osobina čovjeka koje Ma najviše cijeni. Kako i sam priznaje, da nije bio optimist nikada ne bi stvorio Alibabu. Smatra kako optimizam ljudima pomaže da izazovne situacije pretvore u pozitivne.

- Ako ste poduzetnik i niste optimist, mogli bi se naći u velikim problemima. Stoga moji sadašnji, ali i budući radnici moraju biti optimisti - poručio je.