Tko su najbolji radnici?

Pravila za zapošljavanje osnivača tehnološkog diva Alibabe: 'Izbjegavajte stručnjake'

Jack Ma je razvio tri osnovna načela za odabir najboljih radnika
Čelnik Alibabe Jack Ma
 REUTERS

Odabir pravih suradnika za većinu poduzetnika predstavlja veliki izazov na njihovom poduzetničkom putu, a za Jacka Maa, osnivača tehnološkog giganta Alibabe, to je bila jedna od težih stepenica u karijeri koju je morao prijeći na samim počecima.

Na predavanju u Indoneziji, jedan od najbogatijih Kineza, podijelio je svoju životnu priču. Tako je ispričao, kako je još u ranim danima njegove kompanije napravio najveću pogrešku zaposlivši veliki broj vrhunskih stručnjaka koji su svoje karijere gradili u najvećim multinacionalnim kompanijama. No, u trenutku kada su počeli raditi za njega ti renomirani stručnjaci se nisu mogli prilagoditi potrebama njegove kompanije. Ma je tada priznao grešku, shvatio da nešto mora promijeniti i odlučio razviti pravila uz pomoć kojih bi u budućnosti mogao odabrati najboljeg radnika za svoje potrebe.

Tako je, prema navodima CNBC-a, Ma razvio tri jednostavna pravila.

Nikad ne uzimaj 'stručnjake' i one 'najbolje'

- Izbjegavaj 'najbolje' i 'eksperte' - prvo je pravilo Maovog zapošljavanja.

Najbolje je odabrati ljude koji su spremni upijati nova znanja i ne boje se pogrešaka.

- Mrzim zapošljavati stručnjake jer oni nisu stručnjaci za budućnost, oni su jedino stručnjaci prošlosti. Najbolji radnici se uvijek kriju u vašoj kompaniji, a vi sami od njih možete napraviti genijalce - objasnio je.

EQ i IQ

Ne morate biti najbolji u svojoj generaciji da bi radili u ovom azijskom divu. Dapače Ma, radi upravo suprotno, on izbjegava one 'najbolje'. Svoju tezu opravdava činjenicom da ta, kako ih on naziva 'fakultetska elita', brzo postane frustrirana kada se suoči s nekom preprekom. Prema njemu, kandidati moraju biti pametni i snalažljivi kako bi se mogli nositi sa svakodnevnim promjenama u ovom dinamičnom sektoru.

Također dodaje, kako preferira ljude koji imaju veći kvocijent emocionalne inteligencije zato što su oni bolji timski igrači, a kasnije i bolji lideri. No, napominje i da bez kognitivne inteligencije, takvi radnici ne mogu daleko dogurati.

Optimisti

Optimizam je jedna od osobina čovjeka koje Ma najviše cijeni. Kako i sam priznaje, da nije bio optimist nikada ne bi stvorio Alibabu. Smatra kako optimizam ljudima pomaže da izazovne situacije pretvore u pozitivne.

- Ako ste poduzetnik i niste optimist, mogli bi se naći u velikim problemima. Stoga moji sadašnji, ali i budući radnici moraju biti optimisti - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:36