Je li to pošteno?

Poznati dizajner tvrdi da neplaćeno stažiranje mladima donosi veću korist od fakulteta

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

9.4.2019. u 15:13

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

9.4.2019. u 15:13

, Image: 70933076, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Dizajner Karim Rashid

Ako se pita poznatog njujorškog dizajnera Karima Rashida, mladi od neplaćenog stažiranja mogu imati puno više koristi nego od fakulteta na kojima, barem u Americi, plaćaju skupe školarine, prenosi portal Dezeen.

- Vjerujem da neki fakulteti iskorištavaju studente znatno više nego mala, briljantna arhitektonska tvrtka koja može inspirirati mlade i biti odskočna daska za njihovu karijeru - napisao je Rashid u komentaru na Facebooku, reagirajući na Dezeenov post o arhitektonskoj tvrtki koja tvrdi da si ne može priuštiti plaćati svoje stažiste.

Rashid smatra da stažist u samo tri mjeseca može naučiti više nego u godini ili dvije na fakultetu, a mladi visoko obrazovanje u Americi plaćaju između 60 i 100 tisuća dolara (od 396.000 do 660.000 kuna).

On sam, nadodao je, u svom dizajnerskom studiju provodi programe neplaćenog stažiranja u trajanju od četiri mjeseca.

- Naš program sastoji se od četiri mjeseca neplaćenog stažiranja u punom radnom vremenu radeći na izazovnim i intenzivnim projektima. Učit će te se poslu u dinamičnom okruženju multidisciplinarnog studija u kojemu dva dana nikada ne izgledaju isto - stoji na internetskoj stranici Rashidovog studija.

No, kako je nadodao u komentaru, prijavi li se za stažiranje netko tko je iznimno talentiran, ali si ne može priuštiti živjeti nekoliko mjeseci bez primanja dok stažira, Karimov će mu studio osigurati stipendiju.

- Iako sam ja stažirao bez plaće jednu punu godinu 1984., nikada ne bih očekivao da netko radi neplaćeno više od tri mjeseca - istaknuo je Rashid, iako je zanimljivo da u oglas za stažiranje na njegovoj internetskoj stranici jasno piše kako je riječ o četiri mjeseca neplaćenog rada.

Rashidovo mišljenje dijeli i osnivač njujorškog dizajnerskog studija Brad Ascalon, koji je upravo kod Rashida svojedobno odradio nekoliko mjeseci neplaćenog stažiranja.

- Stekao sam znanje koje mi nije mogao dati baš niti jedan dizajnerski fakultet - opisao je Ascalon svoje iskustvo i dodao kako je stažiranje korisnije za mlade naučnike nego za poslodavce koji moraju ulagati svoje vrijeme u edukaciju stažista.

- Bilo bi bolje da počnemo osuđivati fakultete koji studentima naplaćuju bodove, i da osvijestimo da stažiranje, plaćeno ili ne, studentima donosi puno dobrog - dodao je.

Neplaćeno je stažiranje, inače legalno u SAD-u, ali prema Chrisu Livaudaisu, izvršnom direktoru Američkog udruženja industrijskih dizajnera, sve su rjeđa. Udruga, dodao je za Dezeen, nema stav o neplaćenom stažiraju, ali drži da su dizajnerov ili umjetnikov talent i uloženo vrijeme vrijedni te da bi ih se kao takve trebalo i tretirati.