U organizaciji Lemaxa

Poruka konferencije ICT Supergirls: Žene, pronađite svoje pleme i krenite u poduzetništvo

Sreća i uspjeh dolaze izvan zone vašeg komfora - poručila je Kata Baraišić, osnivačica Poklonime.hr Zagreb Time Travela
Ivana Matić, Maja Blumenšajn i Kata Barišić
 CROPIX

Žene, pronađite svoje pleme, okružite se drugim uspješnim i inspirativnim ljudima i krenite u poduzetničke vode. To bi mogao biti sažetak današnje konferencije ICT Supergirls 2018 koju je u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu organizirala IT tvrtka Lemax.

Iako smo baš danas objavili podatak da žene u Hrvatskoj čine svega 13 posto zaposlenih u ICT sektoru, događanje poput ovog pokazuje vedriju stranu priče: žene su sve zainteresiranije za ovaj stereotipno „muški“ sektor i sve su hrabrije i glasnije u tome da svoja znanja i vještine i pokažu.

Primjerice, u Lemaxu žene čine 40 posto zaposlenih, a prema riječima njihove menadžerice ljudskih potencijala Jasmine Puškarić, ne samo da su jednako sposobne kao i muškarci, već su u nekim poslovima i uspješnije.

- Ova brojka od 13 posto se može promijeniti, ali trebat će nam vremena. Potrebno je puno vremena i osvještavanja, pogotovo osvještavanja u ranijim fazama, recimo u obrazovanju. U tim ranim danima treba stvarati svijest o tome da smo ravnopravne jer još uvijek ima puno nesigurnosti kod djevojaka, posebice u ovim takozvanim muškim zanimanjima - istaknula je Puškarić.

Iako je pred nama još dugačak put osvještavanja o potencijalima žena u poduzetništvu i ICT sektoru, brojka od svega 13 posto žena u ICT-u, smatra Jasmina, može se promijeniti.

- Ako vas nitko ne razumije, to je dobro. Nemojte se dati obeshrabriti, svatko tko je uspio u nečemu u početku nije bio shvaćen. Čak ni vi ne morate imati kristalno čistu viziju toga što želite. Svijet se danas ionako toliko brzo mijenja, da ponekad jednostavno trebate samo slijediti onaj osjećaj u vašem trbuhu - kazala je Ivana Matić, osnivačica i izvršna direktorica medijske platforme Women in Adria.

Ivana je, inače ekonomistica po struci, u trenucima kada je ostala bez posla pokrenula jednu networking grupu na LinkedInu kojom je htjela povezati ambiciozne žene, dijeliti iskustva, stvarati poznanstva i suradnje. Danas je od toga napravila uspješan biznis.

- Kad dobijete otkaz onda je već kasno za networking, tada zapravo trebate koristiti sve kontakte koje ste stekli prije - dodala je ova poduzetnica.

Upravo je otkaz neočekivano bio odskočna daska i za Katu Barišić koja je ovu stresnu i neugodnu životnu situaciju iskoristila da bi pokrenula svoj posao i počela raditi ono što uistinu voli.

Kata tako danas vodi dva uspješna biznisa: internetsku trgovinu za iskustvene i personalizirane darove Poklonime.hr, koju je pokrenula nakon spomenutog otkaza, te Zagreb Time Travel, startup u okviru kojega je osmislila turističku turu Zagrebom uz pomoć aplikacije te virtualne i proširene realnosti.

- Umjesto da se bojite, djelujte! Sreća i uspjeh dolaze izvan zone vašeg komfora - poručila je Kata okupljenim ženama.

A da hrabrost ne znači biti neustrašiv, već usuditi se nešto napraviti unatoč strahu, poručila je Maja Blumenšajn, voditeljica digitalnog marketinga na Novoj TV.

- Izložite se znanju, ljudima koji znaju više od vas i učite. Kad sam mislila da sam najpametnija i da sve znam, shvatila sam da tek tad moram početi učiti - rekla je Blumenšajn.

Upornost, disciplina i vjera u sebe danas su se često spominjale. Ipak, najslikovitiji dokaz kako to izgleda u praksi ponudila je Đurđica Orepić, optičarka i privatna poduzetnica koja je u svojim pedesetima napravila zaokret i uz uspješan poslovni život krenula trenirati i više nego uspješno završavati Ironmane, iznimno naporne triatlonske utrke.

- Kad vam netko kaže da nešto ne možete, to neka vam bude uskličnik da su vam to rekli baš zato što možete - rekla je ova ironwoman iz Poreča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:27