Umjetnik i genijalac

Portrete poznatih radi od Rubikovih kocki, a svoje radove prodaje i za tisuće dolara

Svoj prvi portret ovaj 24-godišnji talijan napravi je još prije sedam godina u srednjoj školi.
Giovanni Contardi
 Instagram

Jedan je od genijalaca koji u svega nekoliko sekundi mogu složiti Rubikovu kocku soj talent pretvorio je u nešto puno veće. Mladi talijanski umjetnik Giovanni Contardi, ove zagonetne kocke pretvara u portrete poznatih svjetskih ličnosti poput Freddiea Mercurya, Marilyn Monroe, LeBron Jamesa, Rihanne, Justina Timberlakea ali i mnogih drugih, piše CNBC.

- Svaki okvir izrađujem sam, a za slike koristim prave Rubikove kocke. Za izradu jednog portreta potrebna su mi tri do četiri tjedna – tumači Contardi.

Svoj prvi portret ovaj 24-godišnji talijan napravio je još prije sedam godina u srednjoj školi. Tada je za potrebe školskog projekta od 900 Rubikovih kocki izradio sliku 'Krik' poznatog norveškog umjetnika Edvarda Muncha.

Iako mu je u početku izrada portreta bila samo hobi, Contardi danas svoje umjetnine prodaje i za nekoliko tisuća dolara. Tako je svoj posljednji portret poznate pjevačice Amy Winehouse prodao za pet tisuća dolara. No, to ipak nije bilo njegov najskuplji uradak.

- Bio je to portret potpuno nepoznate osobe. Suprug je svoju ženu želio iznenaditi za Božić, a za njenu sliku ponudio mi je 29.000 dolara – ističe Contardi.

Portrete najčešće izrađuje prema već postojećim slikama kako bi što preciznije prenio ekspresije osobe. Za svoje radove koristi i po nekoliko stotina kocki, te se unutar njih oslanja na samo šest boja koje mu one nude.

Između ostalog, Contardi Rubikovu kocku može složiti u svega 10 sekundi, a u nekoliko navrata osvajao je prva mjesta u rješavanju ove zagonetke. Najveći uspjeh svakako mu je bio onaj iz 2011. godine kada je na svjetskom natjecanju osvojio drugo mjesto. Danas ovog 24-godišnjeg Talijana na Instagramu prati gotovo 350.000 ljudi, a njegov rad prepoznali su i u umjetničkoj galeriji na Manhattanu gdje je nedavno održao izložbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:26