Ponuda mladima iz EU

Ponuda EU osamnaestogodišnjacima – putuj besplatno mjesec dana Europom i budi ambasador EU

Uvjet za prijavu za program 'DiscoverEU' je da kandidat ima 18 godina
Ljudi u Helsinkiju
 Profimedia, Alamy

Danas točno u podne počinje prikupljanje prijava mladih Europljana za program 'DiscoverEU' koji im omogućava besplatnu mjesečnu kartu za putovanje diljem Europske unije tijekom ovog ljeta.

Osnovni uvjet za prijavu na portalu https://europa.eu/youth/discovereu_hr je da kandidat ima 18 godina, odnosno da je rođen između 2.srpnja 1999. i 1.srpnja 2000.. Zatim mora imati državljanstvo neke od članica EU i volju da tijekom putovanja bude ambasador inicijative 'DiscoverEU'.

Broj mjesečnih besplatnih prijevoznih karata koje nudi EU je ograničen na 15 tisuća. Organizatori 'DiscoverEU' programa pripremili su i pet pitanja za kandidate, a u pričuvi je i dodatno pitanje koje će se slati zainteresiranima ako broj prijava premaši 15 tisuća.

Najavljeno je da će se pitanja kandidatima za besplatno putovanje odnositi na Europsku godinu kulturne baštine koja se obilježava ove godine. Kad je u pitanju uloga ambasadora 'DiscoverEU'-a, od kandidata se očekuje da na društvene mreže stavlja dojmove i dogodovštine s svoga putovanja.

Prijave za program 'DiscoverEU' se prikupljanju do 28. lipnja u podne, a dobitnici besplatnih karata moraju krenuti na put između 9. srpnja i 30. rujna ove godine. Zanimljivo je da se karta može iskoristiti samo u jednoj od članica Unije, a ako je u pitanju putovanje kroz više zemalja, ne može se koristiti u više od četiri članice EU.

Osamnaestogodišnjaci se mogu prijaviti i kao skupina od najviše petero kandidata, pri čemu sami odabiru voditelja skupine koji odgovara na pitanja i kandidira za svih pet mjesečnih besplatnih karata. Svi članovi skupine moraju imati 18 godina.

Iako se očekuje da će dobitnik besplatne karte istu uglavnom koristiti za željeznicu, predviđene su i mogućnosti besplatnog prijevoza autobusom i trajektom. Samo u slučaju da nema drugih prijevoznih mogućnosti, besplatna karta može se iskoristiti za putovanje avionom.

I u ovom slučaju Europska unija primjenjuje pravilo kvota na koje mogu računati članice Unije, sukladno svojoj veličini, odnosno broju stanovnika. Tako će Hrvatskoj pripasti 122 besplatne karte.

Organizatori 'DiscoverEU'-a razmatraju, kako su najavili, i mogućnost da se isti ovakav natječaj objavi za one koji više vole putovati u jesenskim i zimskim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:07