Predobro da bi bilo istina?

Ove kompanije riješile su problem zadržavanja radne snage

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.7.2019. u 12:06

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.7.2019. u 12:06

Zagreb, 121018.
Tvornica stakla Rogaska.
Staklarna Rogaska proizvodi case i staklene ukrase za svjetski poznate brendove. Na fotografiji: proizvodni pogoni.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Ilustracija

Nezaposlenost u SAD-u približava se najnižim razinama u pola stoljeća, kvalitetnih radnika nedostaje, a poslodavci se moraju dovinuti sve kreativnijima načinima kako privući i zadržati dobre zaposlenike.

Ne treba, stoga, čuditi da sve više kompanija uvodi četverodnevne radne tjedne kako bi potencijalne radnike mogli „namamiti” s produženim, trodnevnim vikendom.

Kako piše CNN, prema Billu Castellanu, profesoru na Rutgersu, školi za menadžment i radne odnose, ponudite li radnicima fleksibilnost, povećat ćete razinu njihove produktivnosti.

- To pozitivno utječe na njihov angažman. Ljudi kojima ste ponudili fleksibilno radno vrijeme žele to vratiti kompaniji - kazao je.

Poslodavci četverodnevni radni tjedan uvode na različite načine. Dok se neki odlučuju na rad četiri dana po 10 sati drugi su općenito smanjili fond radnih sati na 32 umjesto 40. Neki pak uvode smjene po osam i devet sati, sa svakim drugim petkom neradnim. Na koju god opciju se odlučili, poanta je naravno da se radnicima plaća ne smanjuje, čak ako i doista skrate radni tjedan na 32 sata.

Tako je softverska kompanija Wildbit uvela skraćeni radni tjedan s radom četiri dana po osam sati. Ono što je počelo kao eksperiment tijekom jednog ljeta, pokazalo se dobrim za cijelu kompaniju pa su se u potpunosti prebacili na radni tjedan s četiri dana.

- Produljivali smo to pravilo iz kvartala u kvartal i kada smo nakon godinu dana pogledali unatrag, shvatili smo da smo te godine postigli više nego što smo uspjeli u dugo vremena - rekla je za CNN Natalie Nagele, direktorica i suosnivačica Wildbita.

Jedan dodatni dan za odmor pomaže ljudima da se odmore, tako da u ponedjeljak svi praktički trče natrag na posao, ispričala je ova direktorica.

Iako su se neki zaposlenici pobojali kako će novo radno vrijeme utjecati na organizaciju njihovog posla, ispostavilo se da je cijela kompanija naučila biti učinkovitija u zadanim vremenskim okvirima.

- Obavljamo jednaku količinu posla, samo smo sada pametniji - nastavila je Nagele i dodala kako su interne sastanke sveli na dva polusatna kolegija tjedno, a ostatak vremena je zaposlenicima na raspolaganju da nesmetano odrade sve svoje zadatke.

- Kada zaposlite fantastične ljude, oni će za taj posao dati sve od sebe. Na poslodavcu je da kaže: 'Stani, ne želimo da izgoriš. Želimo te ovdje dugotrajno i želimo da budeš najbolja verzija sebe'. Ne možete to postići ako ste iscrpljeni i ljuti - rekla je Lindsay Grenawalt, šefica ljudskih potencijala u drugoj softverskoj kompaniji Cockroach Labs koja je oformila program „Slobodni petak” već pri osnivanju 2015. godine.

S vremenom su program malo prilagodili poslovnim potrebama i preimenovali ga u „Fleksibilni petak”. Zaključili su, naime, da si trodnevni vikend ne može priuštiti odjel prodaje jer posao diktira da su klijentima dostupni i petkom. Ipak, kako bi osigurali pravedni sistem, zaposlenicima u prodaji isplaćuju naknade i bonuse koje ne dobivaju drugi odjeli koji petkom ne rade.

S četverodnevnim radnim tjednom poigravaju se i poneki domaći poslodavci. Svojedobno je, kako je novac.hr pisao, šefica konzultantske kuće Logička matrica Renata Šeperić Petak najavila da uvodi radni tjedan od četiri dana i zapalila javnost i medije koji su danima pisali o toj mogućnosti. Hoće li, u atmosferi općeg nedostatka radne snage i teškog pronalaska kvalificiranog kadra, četverodnevni radni tjedan zaživjeti i u Hrvatskoj, ostaje za vidjeti.