Kata Barišić

Otkaz je pretvorila u svoju korist: pokrenula je i uspješno vodi čak dvije tvrtke

Već sedam godina vodi web platformu PokloniMe, a nedavno je lansirala i novi projekt Zagreb Time Travel
Kata Barišić na predstavljanju projekta Zagreb Time Travel
 Davor Pongračić / CROPIX

Zagreb je od danas bogatiji za još jednu zanimljivu turističku turu koja turiste vodi ni manje ni više nego na putovanje kroz vrijeme uz pomoć virtualne i proširene stvarnosti!

Riječ je o Zagreb Time Travelu, aplikaciji instaliranoj na tablete koji postaju svojevrsni vremeplovi i omogućuju turistima da putem ''digitalnog prozora'' zavire u prošlost i istraže inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje. Pritom će ih turom voditi poznate žene iz povijesti Zagreba među kojima su i Marija Jurić Zagorka, kumica Barica ili vještica Barica Cindek koje će se, zahvaljujući gore spomenutim digitalnim tehnologijama, pojavljivati na određenim lokacijama i turistima prepričavati zanimljivosti iz povijesti grada.

Sljedeći suvremene trendove u turu su ukomponirani i elementi gamifikacije pa je cijela ruta zamišljena kao igra u kojoj turisti sudjeluju rješavanjem povijesnih pitalica ili zagonetki i tako skupljaju bodove koje će kasnije moći koristiti za ostvarivanje popusta u muzejima, hostelima ili drugim ugostiteljskim objektima.

Zagreb, 150518.
Tehnoloski park Zagreb, Velesajam.
Press konferencija na kojoj je predstavljen projekt Zagreb Time Travel, koji je pokrenula Kata Barisic.
Na fotografiji: Kata Barisic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
CROPIX
Predstavljanje projekta Zagreb Time Travel

Ruta je trenutno dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a u planu je njeno prevođenje i na korejski. Na svoje istraživanje zagrebačke povijesti možete krenuti iz Swanky hostela u Ilici, Radićeve 15 ili Escape Rooma Fox in the box u Ulici kneza Mislava, lokacija na kojima možete unajmiti tablete po cijeni od tridesetak eura.

Ali tko je žena koja stoji iza ovog inovativnog projekta i kakva je njena karijerna priča?

Kata Barišić, ekonomistica po struci, zapravo već sedam godina vodi uspješnu tvrtku PokloniMe, online platformu za personalizirane i iskustvene poklone. Ideja za njeno pokretanje rodila se nakon što je početkom globalne recesije 2008. godine dobila otkaz i odjednom se našla daleko izvan svoje zone komfora. Bilo je, priča nam, potrebno u tim trenucima biti dovoljno hrabar i pomalo ''lud'' pokrenuti svoj vlastiti biznis.

- Ja sam tada imala kredit za auto, bio je to veliki stres. Svaki dan te netko zivka, nemaš novca, ne znaš di ćeš ih naći. Meni je to sad kao neka daleka prošlost, ali ono kad moraš mjeriti svaku kunu, nije nimalo ugodno, a ne znaš što će biti sutra. Niti sam ja iz poduzetničke obitelji, niti sam imala neke ušteđevine za to - prisjeća se Kata, ali vrlo brzo okreće na pozitivu.

Privatna arhiva
Kata Barišić na testiranju leta helikopterom

Nakon početnog šoka, u nešto više od godine dana Kata je, uz pomoć i podršku obitelji te nebrojene sate istraživanja tržišta osmislila inovativni poslovni model, u tim trenucima jedini takav na domaćem tržištu, i nezahvalnu životnu situaciju preokrenula u svoj plus.

Preko njezine web trgovine PokloniMe, od 2011. godine kada je lansirana pa do danas, kupljene su stotine tisuća poklona, od sitnica poput šalica s personaliziranim porukama pa sve do iskustvenih i adrenalinskih darova poput skoka padobranom, pilotiranja helikopterom, leta balonom ili recimo čuvanja ovaca. Te 2011. godine, Web Strategija dodijelila im je zlatnu nagradu i Priznanje za doprinos i inovaciju u web poslovanju, a Katu još i danas zovu da na razno raznim seminarima i konferencijama drži predavanja i dijeli svoje iskustvo rada u digitalu.

Činjenica da je recesija tada bila u svom punom zamahu, za Katu i njen posao predstavljalo je prednost, a PokloniMe je, kaže, vrlo brzo postao i sve do danas ostao profitabilan posao.

- To što je tad bila recesija nama je bila prednost. Nitko me nije odbio. Možda, da je bilo vrijeme nekog boljeg tržišnog rasta, bi nas neki giganti na tržištu odbili jer im ne bi bilo potrebno surađivati s nama. Ali ovako su svi, koga god sam zvala i ponudila suradnju, odnosno da se njihovi proizvodi ili usluge prodaju preko naše platforme, to i prihvatili. Zapravo su nas svi super prihvaćali od samog početka - istaknula je Kata.

Privatna arhiva
Kata Barišić na testiranju leta balonom

I tu negdje, kroz testiranja različitih iskustvenih poklona koje se na PokloniMe može kupiti, rodila se ideja za novi poslovni pothvat i novu avanturu koja ju je nakon nešto manje od dvije godine dovela i do današnjeg javnog predstavljanja Zagreb Time Travela.

Krajem 2016. godine prijavila se na prvi natječaj Startup Factoryja Zagreb i uz još pet drugih startuperskih kolega dobila poticaj od 150 tisuća kuna te šestomjesečnu edukaciju i rad s mentorima na razvitku svog proizvoda. Ona i njen Zagreb Time Travel postali su tada i jedni od prvih stanovnika Tehnološkog parka na Zagrebačkom Velesajmu (TPZ). Dodatno, 2017. godine prijavila se i na natječaj Zagrebačke banke Moj Zaba Start te u kategoriji Poduzetništvo, u konkurenciji od gotovo 300 prijavljenih projekata osvojila prvo mjesto i 120 tisuća kuna financijske potpore. Na istom je natječaju Zagreb Time Travel osvojio i prvu nagradu javnosti te dodatnih 30 tisuća kuna poticaja, dok ih je Turistička zajednica grada Zagreba podržala s 20 tisuća kuna. Sve to omogućilo im je da razviju kvalitetan proizvod te ga nakon mjeseci razvijanja, testiranja i dorađivanja lansiraju na tržište.

Iako sve što danas radi, radi s ljubavlju, opseg posla sve je veći pa uskoro planira i zapošljavati nove ljude. S vremenom, ako se novi projekt u praksi pokaže uspješnim, turističke obilaske grada obogaćene virtualnom i proširenom stvarnošću možemo očekivati i u drugim hrvatskim, ali i inozemnim gradovima. Kata ističe kako je s dosadašnjim tijekom razvojnog procesa iznimno zadovoljna, a procjenjuje kako bi do kraja ove godine mogli ostvariti pet tisuća najmova što bi donijelo prihod od otprilike milijun kuna.

Privatna arhiva
Kata Barišić testira iskustveni poklon Postani pastir na jedan dan

- Sreća se nalazi izvan tvoje zone komfora. Kad se odvažiš i kad ideš dati najbolje od sebe i prilike se krenu otvarati. Stvarno dosta toga ovisi o tvom stavu, a ja se uvijek trudim ići sa stavom da se sve može. Vrijedna sam, radim dan i noć, a to moraš jer inače nema šanse - priča uspješna poduzetnica i sa smiješkom nabraja kako je do našeg razgovora u podne već odradila jedan zadatak za PokloniMe, zatim bila na sastanku i dogovarala detalje oko lansiranja Zagreb Time Travela, a nakon što završi intervju sa mnom ima još barem tri poslovna sastanka i niz usputnih operativnih zadataka.

Nije se dala smesti ni kad sam ju upitala kako ocjenjuje poduzetničku klimu u hrvatskom kontekstu što je nerijetko trenutak u kojem razgovor skreće u nešto negativnijem smjeru. Istina, i Kata je spomenula kako bi neke stvari bile jednostavnije u poduzetništvu više naklonjenom sustavu, ali odmah je nadodala i sve prilike koje su joj se otvorile i pružile poput već spomenutih financijskih potpora, dodijeljenog radnog prostora i mentorske podrške u TPZ-u.

- Može se. Samu sebe sam uvjerila u to, a prošla sam težak put i više mi nitko ne može dokazati da se ovdje ne mogu raditi super stvari. Treba biti fokusiran na pozitivno, na dobre ljude i poslovne prilike i onda ni ne vidiš ono crno. Neda mi se žaliti, od toga ništa nemam osim što se loše osjećam, a poanta je da se i ja i moja okolina osjećamo dobro - zaključila je Kata Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:19