Promjena na čelu

NYSE dobio prvu ženu na čelu burze: 'Prije 25 godina nismo imale ni odgovarajući WC'

Cunningham je do sada bila glavna operativna direktorica NYSE-a, a na novoj poziciji zamijenit će Thomasa Farleya
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Stacey Cunningham postala je prva žena koja će biti na čelu Njujorške burze dionica (NYSE), nakon 226 godina njenog postojanja, prenosi Bloomberg.

Cunningham je do sada bila glavna operativna direktorica NYSE-a, a na novoj poziciji zamijenit će Thomasa Farleya koji napušta tvrtku. The Wall Street Journal izvijestio je da Farley napušta NYSE kako bi vodio specijaliziranu akvizicijsku tvrtku Far Point, kojoj je cilj prikupiti 400 milijuna dolara za preuzimanje financijsko-tehnoloških tvrtki.

Potez Njujorške burze znači da će dva od tri najveća američka burzovna operatora voditi žene. Naime, Adena Friedman prošle je godine postala glavna izvršna direktorica tvrtke Nasdaq Inc., koja upravlja američkom elektroničkom burzom dionica NASDAQ. Iako je u jednom periodu poslovanja NYSE zajednički vodila Catherine Kinney, Cunningham je prva žena koja neće dijeliti titulu predsjednice.

Ovo imenovanje dolazi u vrijeme kada tvrtke na Wall Streetu nastoje pokazati kako više nisu prevladavajuće muško okruženje, sukladno #MeToo pokretu. Prošli mjesec, vlasti u New Yorku priopćile su da će kip "Fearless Girl" (Neustrašive djevojčice), simbola potrebe za promjenama na najvišim korporativnim razinama, biti premješten upravo ispred zgrade NYSE-a.

Stacey Cunningham (43) dobila je svoj prvi uvid u rad NYSE-a 1994. godine, gdje je radila kao pripravnica. Tada je, prisjetila se, ženski WC bio na sedmom katu zgrade unutar stare telefonske govornice, dok su muškarci imali "ukusno" uređene toalete pokraj svojih vrata. Danas je tamo ipak drukčija slika.

Od 1996. do 2005. Cunningham radila je kao burzovni stručnjak, prije nego što se pridružila Nasdaqu na izvršnim pozicijama i strelovito gradila svoju karijeru. U NYSE vratila se 2012. godine, a članicom uprave postala je 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:29