Kronični nedostatak radnika

Njemačkoj nedostaje 1,38 milijuna radnika, najviše pati sektor uslužnih djelatnosti

U prosjeku je, kako pokazuju podaci IAB-a, na 170 popunjenih radnih mjesta čak 100 nepopunjenih
Ilustracija
 Davor Pongračić / Paun Paunović / Hanza Media, Profimedia, Alamy

U Njemačkoj kronično nedostaje radnika, a najveći broj slobodnih radnih mjesta bilježi sektor uslužnih djelatnosti, prerađivačka industrija, autoindustrija te građevina.

Prema podacima njemačkog Instituta za istraživanje tržišta rada (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung, IAB), u prva tri mjeseca 2019. u jednoj od najpopularnijih zemalja među hrvatskim gastarbajterima bilo je otvoreno čak 1,38 radnih mjesta, odnosno 190.000 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Više od milijun nepopunjenih radnih mjesta bilježi Zapadna Njemačka, dok je u Istočnoj Njemačkoj gotovo 300.000 slobodnih radnih mjesta. U prosjeku je, kako pokazuju podaci IAB-a, na 170 popunjenih radnih mjesta čak 100 nepopunjenih.

- Tržište rada još uvijek nije u skladu s trenutno postojećim naznakama i prognozama slabljenja gospodarskog rasta. Iako je broj slobodnih radnih mjesta u prvom kvartalu nešto manji nego u zadnjem tromjesečju 2018., riječ je zapravo o sezonalnim kretanjima što nam jasno pokazuje veliki rast radnih mjesta u usporedbi s istim razdobljem lani - pojasnio je Alexander Kubis s IAB-a dodavši da “Njemačka pati od ozbiljnog nedostatka kvalificiranih radnika” te da je “radnike određenih profesija i u određenim regijama puno teže naći nego što je to bilo prije”.

Pritom se čak 747.000 slobodnih radnih mjesta odnosi na sektor uslužnih djelatnosti, koji prate prerađivačka industrija kojoj nedostaje 164.000 radnika i autoindustrija koja trenutno zapošljava 130.000 ljudi, dok njemačka građevina bilježi manjak od 129.000 radnika.

Dodatno, više od 60 posto nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj otvoreno je za radnike srednje stručne spreme, odnosno sa završenom nekom od strukovnih škola, a 16 posto njemačkih poslodavaca koji trenutno traže radnike ipak zahtijevaju visoku stručnu spremu, dok je u porastu potraga za radnicima bez završene škole. Naime, radnike s niskom stručnom spremom traži 23 posto poslodavaca, što je porast od pet posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:57