Jedva dočekao pauzu

Njemački reporter radio posao kojim se tamo bave Hrvati: 'Leđa me bole, ruke su mi teške'

Radnici mogu zaraditi do 600 eura bonusa, ali oni koji slabo rade imaju tjedan dana da poboljšaju rezultat ili ih se šalje kući
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Novinar Stuttgarter Nachrichtena Sebastian Gall okušao se u branju šparoga, poslu kojeg u Njemačkoj uglavnom obavljaju stranci. Nakon što je odradio nekoliko sati, zaključio je da je riječ o teškom poslu koji zaslužuje poštovanje, prenosi Croexpress.

Gall je radio zajedno s 50-ak drugih radnika, koji dolaze iz Poljske, Hrvatske, Rumunjske i Mađarske. Na početku radnog dana, u svitanje zore, dovezeni su kombijem do polja. 'Naoružani' nožem i alatom u obliku jajeta kojim se šparoge režu i vade iz zemlje, radnicima su očitani čipovi kako bi se registriralo kad su počeli s poslom.

'Nakon pola radnog dana, bole me ruke', piše Gall. Posao je vrlo težak. U 10 sati dočekao je pauzu. Podijeljeni su sendviči i poslužena kava. Sretan je što može sjesti.

Nadzornik mu je bio Hrvat – Matej. On je prikupljao pune košare. Radnici koji uberu najviše mogu zaraditi do 600 eura bonusa za tri mjeseca. Oni koji uberu najmanje imaju tjedan dana da poboljšaju rezultat ili ih se šalje kući.

U 12:15 došlo je vrijeme ručka. Novinar SN-a završava svoju smjenu prije ostalih. 'Leđa me bole, a ruke su teške', piše on i zaključuje da je riječ o poslu koji zaslužuje svako poštovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:11