Uživa u životu

Nije mogao pronaći posao u struci, a onda je donio najbolju odluku u životu

Obišao je pola svijeta, a kako kaže, druga polovica ga tek čeka
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ovo je još jedna u nizu zanimljiva priča o traženju posla u struci u Hrvatskoj. Bruno Matišin je 30-godišnjak iz Virja koji je posao u struci počeo tražiti odmah po završetku studija na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 2011. godine, a sa njime je razgovarala ePodravina.

- Čim sam završio pokušao sam pronaći posao u struci, ali kao što svi znamo kakvo je stanje u Hrvatskoj po tom pitanju, dao sam si priliku maknuti se iz samih okvira traženja posla u struci i pokušao raditi poslove koji su se tada nudili. Redom to su bili poslovi raznih servisa računala, poslovi vozača, poslovi iznajmljivanja automobila, konobarenje i slično. Sve dok mi nije pukao film i dok nisam odlučio vratiti se na traženje onog zbog čega sam i završio tehnički fakultet, a to je posao u struci. Jednostavno znao sam da moja jedina šansa leži u tome da kažem Hrvatskoj zbogom i da potražim svoje mjesto pod Europskim, a kasnije i svjetskim nebom – započinje on svoju priču. Od te odluke prošlo je već pet godina i, kako kaže, to mu je bila najbolja odluka u životu.

- Počeci u Austriji nisu bili bajka jer na samom početku apsolutno nisam imao nikoga tko bi me uputio u bilo što, tako da sam za sve put pronalazio sam – kaže. Bilo je problema i oko traženja smještaja, oko raznih jezičnih barijera pa sve do poslovnih početaka.

– Sanjao sam o poslu s kojim bi mogao raditi u struci i proputovati svijet. Tada je to bila samo želja koja je bila sakrivena duboko u meni, pošto je ipak prioritet bilo samo zaposlenje. Malo po malo, iskustvo se skupljalo brzinom munje, nove stvari su se učile iz dana u dan, a nova poznanstava stjecala na dnevnoj bazi i vremenom se oko mene jednostavno stvorila takva situacija u kojoj ja više ne moram brinuti i tražiti posao jer tada su poslovi počeli tražiti mene – priča Matišin.

Ponude su dolazile sa svih strana, budući da se našao na velikom Europskom tržištu na kojem se uspio snaći u vrlo kratkom vremenu. Danas je zaposlen u jednoj Hrvatskoj firmi koja sjedište ima u Varaždinskoj županiji, ali isključivo djeluje na području Europe te jedan dio i na području cijelog svijeta.

– Trenutno obavljam poslove nadgledanja i instalacije projekata automatizacije u raznim industrijama, zadnjih tri godine to je bila kartonska industrija koja je jedna od top industrija danas u svijetu. Nadograđujemo postojeće sustave, instaliramo nove linije, testiramo te puštamo u rad – govori Bruno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:34