Smjena na čelu

Neočekivana promjena na vrhu Svjetske banke: Georgieva naslijedila Jim Yong Kima

Niti Svjetska banka, niti sam Kim, nisu objavili razloge odlaska Kima s funkcije
Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke
 Kacper Pempel / REUTERS

Bivša potpredsjednica Europske komisije za proračun i kadrove Kristalina Georgieva (66) preuzeti će vodstvo Svjetske banke 1.veljače ove godine nakon iznenadne ostavke dosadašnjeg predsjednika Jim Yong Kima (60). Niti Svjetska banka, objavljujući imenovanje Kristaline Georgieve, niti sam Jim Yong Kim u tweetu o odlasku s funkcije, nisu objavili razloge odlaska dosadašnjeg predsjednika s funkcije.

Britanski Guardian, koji je prvi objavio informaciju o ostavci Jim Yong Kima, citira dijelove Kimova obraćanja suradnicima u banci u kojem bivši predsjednik navodi kako je uočio veće izglede da na rješavanje svjetskih problema utječe radom u privatnom sektoru.

Svjetska banka pak, objavila je Kimovu izjavu prema kojoj će se bivši predsjednik posvetiti radu u nevladinoj organizaciji Odbor partnera u zdravstvu kojeg je osnovao prije 30 godina.

Iako je rođenu Južnoj Koreji, Jim Yong Kim već je kao dječak s obitelji preselio u SAD gdje je ostvario karijeru uglednog znanstvenika i stručnjaka u zdravstvu. Po obrazovanju je biolog i antropolog. Tijekom 2003. angažirala ga je kao savjetnika Svjetska zdravstvena organizacija, a devet godina kasnije postao je predsjednik Svjetske banke nakon što ga je za tu poziciju kandidirao tadašnji američki predsjednik Barack Obama.

Kim je u rujnu 2016. reizabran za predsjednika Svjetske banke, no odlučio se za odlazak tri i pol godine prije kraja mandata. Kao najveći doseg banke u Kimovu mandatu, uzima se osiguranje rekordnih 13 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju kroz aranžmane Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) te Međunarodne financijske korporacije (IFC) za podizanje standarda zdravstvene zaštite, obrazovanje te sprječavanja onečišćenja tla i zraka.

Kristalina Georgieva privremeno će voditi Svjetsku banku do izbora predsjednice ili predsjednika u punome mandatu. Iza sebe ima znanstvenu i političku karijeru.

Na Ekonomskom fakultetu u rodnoj Sofiji u Bugarskoj Georgieva je radila od 1977. do 1991., a dvije godine kasnije prvi put je dobila angažman u Svjetskoj banci u kojoj je obnašala niz izvršnih funkcija, među ostalim, između 2008. i 2010. bila je potpredsjednica banke zadužena za odnose zemalja članica i vodstva banke.

Na sadašnju poziciju privremena predsjednica Svjetske banke dolazi s mjesta izvršne direktorice banke. U Europskoj komisiji Georgieva je vodila proračunsku i kadrovsku politiku u mandatu predsjednika EK Jeana Claudea Junckera između 2014. i 2017., kada se vratila u Svjetsku banku.

Prije spomenutog angažmana u Junckerovom sastavu Komisije, Georgieva je između 2010. i 2014. bila potpredsjednica Komisije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:37