I službeno na čelu

Nenad Bakić novi je predsjednik Uprave Varteksa: 'Prioritet su stabilizacija i veće plaće'

Na toj će poziciji zamijeniti Ivana Perkovića koji karijeru nastavlja izvan kompanije
Nenad Bakić
 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon što je Ivan Perković podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Varteksa, upravljanje posrnulim tekstilnim divom preuzeo je Nenad Bakić koji je od početka 2018. i većinski vlasnik te kompanije. Dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora, predsjednikom Uprave Varteksa imenovan je privremeno, do kraja 2019. Drugi član Uprave ostaje Paško Vela koji će biti zadužen za proizvodnju, nabavu i restrukturiranje.

I dalje će, poručio je prilikom imenovanja Bakić, nastaviti suradnje s renomiranim modnim kućama poput Hugo Bossa i J. Lindeberga, ali će posebnu pažnju posvetiti vlastitoj liniji odjeće i brendu Varteks, no „sada s puno aktivnijim modnim pristupom”.

- Upravo osnaživanje modne i maloprodajne pozicije Varteksa omogućit će mu da postane stožerna kompanija hrvatske tekstilne industrije i srodnih industrija, kako bi mogao prihvatiti eventualni višak radne snage koji bi se mogao dogoditi jer tu branšu u Hrvatskoj čekaju još teži dani - stav je novog predsjednika Uprave Varteksa, javnosti dosad možda poznatijeg po projektu Croatian Makers kojim STEM aktivnosti uvodi u osnovne škole i lokalne zajednice.

Bakićev će prioritet u nadolazećem razdoblju biti, kako je sam naveo, „potpuna financijska stabilizacija, povećanje produktivnosti, povećanje plaća i broja radnika”, a najavio je i skoro predstavljanje novih modnih kolekcija.

Pred novim je predsjednikom Uprave nekadašnjeg tekstilnog diva popriličan zalogaj, a ozbiljnosti situacije u Varteksu potpuno je svjestan.

- Kompanija ima izrazito velike naslijeđene probleme uslijed višedesetljetnog propadanja - upozorio je.

Naime, kako je u nedavnom intervjuu za Jutarnji list istaknuo, Varteks je u posljednjih 12 godina zabilježio čak 800 milijuna kuna gubitaka, a početkom prošle godine, kada je ušao u kompaniju s 20 milijuna kuna dokapitalizacije, ona je kaže, praktički bila u bankrotu. Taj je novac ujedno bio i prvi značajniji svježi novac koji je ušao u kompaniju u stotinu godina njezinog postojanja. Najveći je uspjeh, dodao je tada Bakić, što su uspjeli zaustaviti odljev radnika i nakon mnogo godina osigurali redovite plaće.

Dodatno, iako je prvi kvartal prošle godine bio jedan od najlošijih u stoljetnoj povijesti Varteksa, čini se da je posljednji kvartal najbolji u jako puno godina. Bakić je ujedno najavio i otvaranje tri nova dućana u Metkoviću, Puli i outlet na Zagrebačkom velesajmu, a police dućana, pohvalio se krajem prošle godine za Jutarnji, opet su pune.

- Ako uspijemo okrenuti Varteks, takav pothvat za bilo koga bio bi životno djelo - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:17