Nevidljivi heroji

'Neki dan mi je mladić naručio 65 artikala. Ne bojim se zaraze, već nekorektnih ljudi'

Korisnicima bi poručio da naručuju karticama i da ne pretjeruju s količinama.
Dostavljači
 Marko Todorov / Ranko Suvar / Zeljko Puhovski / CROPIX

Dostavljači, nevidljivi heroji koronakrize. Svaki dan na biciklu. Ovo su njihove priče.

Doris Bakarić, dostvljačica Wolta

'Dostavljam i dalje, ali pazim se zbog djeda i bake'

Svaki radni dan posljednjih šest mjeseci 23-godišnja Doris Bakarić stavlja na leđa sada već prepoznatljiv Wolt ruksak, sjeda na bicikl i kreće u akciju. Tako je i sada. Dorisina rutina ostala je manje-više ista - narudžba, bicikl, dostava i tako u krug, čak i unatoč svim rizicima koji uopće nisu mali. Rizika i opasnosti je vrlo svjesna, no tvrdi da će raditi sve dok bude mogla.

- Nije mi svejedno, i to ne toliko zbog mog osobnog zdravlja, nego zbog bake i djeda s kojima živimo u istoj kući. Pokušavam s njima što manje stupati u kontakt jer sam prilično izložena - rekla je Doris.

Zagreb, 200320.
Borongaj.
Tema nevidljivi heroji koronavirusa.
Na fotografiji: dostavljacica Wolta Doris Bakaric.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Doris Bakarić, dostvljačica Wolta

Wolt je, objašnjava, uveo određene mjere kako bi se smanjio rizik. Uvedena je beskontaktna dostava, a “oboružani” su i dezinfekcijskim sredstvima, imaju maske i rukavice. Dnevno obavi 20-ak dostava. Najveća je gužva ujutro i navečer, ali tako je, dodaje, bilo i prije pandemije koronavirusa.

- No, povećao se broj dostava u bolnice, doktorima i medicinskom osoblju koji marljivo rade - ističe.

Jadranako Tudović, dostavljač

'Ne bojim se zaraze, već nekorektnih ljudi'

Jadranko Tudović (59), dostavljač Glova dostave, kao i dosad, obavlja automobilom, a vozi osam ili devet sati dnevno. S obzirom na aktualnu situaciju, osjeća promjene u svojoj svakodnevici.

“Imamo više posla, dvije do tri dostave po satu, ako su kratke, računajući podizanje i samo dovoženje. Zastoja ponekad ima u trgovinama jer je previše narudžbi istovremeno”, govori nam.

Zagreb, 210320.
Visnjica
Heroji, dostavljac Glova Jadranko Tudovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Jadranako Tudović, dostavljač Glova

Iako je, za razliku od mnogih drugih, svaki dan “vani”, na terenu, zaraze se osobno ne boji. Uostalom, upotrebljava masku i rukavice, kako to zahtjeva Glovo, i pridržava se propisanih mjera.

“Ne bojim se jer u potpunosti razumijem kako to funkcionira. Čovjek se može bojati samo drugog čovjeka koji je nekorektan. Ovako se držite propisanih pravila i ne približavate se. Ako i dođe do kontakta, on traje desetinku sekunde i onda i jedan i drugi, odnosno ja i korisnik, zbrišemo. Potencijalni problem su jedino novčanice”, objašnjava. Kaže da su u prvom valu ljudi znali naručivati ogromne količine, ali da se sada to primirilo.

“Neki dan mi je jedan mladić naručio 65 artikala, no nema puno takvih slučajeva”, kaže. Korisnicima bi poručio da naručuju karticama i da ne pretjeruju s količinama.

Zagreb, 210320.
Trg burze.
Drazen Blazevic, Glovo dostavljac. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Dražen Blažević, dostavljač Glova

Dražen Blažević, dostavljač Glova

'Ne mogu si priuštiti ostanak doma, a i gušt mi je voziti bicikl'

Jedan od onih koji neumorno, unatoč svemu - pandemiji koronavirusa, pa snijegu - svaki dan sjeda na bicikl i korisnicima dostavlja proizvode koje su naručili jest i 23-godišnji Zagrepčanin Dražen Blažević. Za Glovo radi dva i pol mjeseca, no to mu nije prvi posao u toj branši.

- Trenutačno je dobro. Ulice su prazne, a gušt mi je voziti se na biciklu - govori nam.

No ipak ne ide sve potpuno glatko - ima slučajeva da neki restorani kasne s dostavama, a zna se čekati i na ulazak u trgovine. Ipak, govori Dražen, sve se da podnijeti.

Kako kaže, ne može si priuštiti ostanak doma, no straha od zaraze nema.

- Kad bih osjetio neki simptom, ostao bih kod kuće radi sigurnosti. Inače, kako imam 23 godine i cijeli sam život u sportu, vjerujem da mi je imunitet dobar - govori. Inače, dnevno radi po pet sati u komadu i u tom razdoblju uspije napraviti od 10 do 15 dostava. Korisnici najviše naručuju iz dućana i McDonald’sa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:22