Posao iz snova

NASA će 24 sretnika platiti 122.000 kuna da leže u krevetu i gledaju televiziju ili čitaju

NASA provodi istraživanje o utjecaju umjetne gravitacije na ljudsko tijelo
Ilustracija
 Stephane Mahe / REUTERS

Ako je ležanje u krevetu i gledanje televizije vaš posao iz snova, NASA vam nudi priliku da upravo za to budete plaćeni nešto više od 122.000 kuna u dva mjeseca, navodi Daily Mail.

NASA, naime, provodi istraživanje o utjecaju putovanja svemirom, odnosno umjetne gravitacije na ljudsko tijelo, s najvećim naglaskom na negativni učinak na mišiće. Stoga će sudionici, koji će za ta dva mjeseca primiti 14.000 funti, morati provesti u vodoravnom položaju, a znanstvenici iz NASA-e i ESA-e cijelo će ih vrijeme promatrati.

- Ključno je shvatiti kolika šteta nastaje u bestežinskom stanju te pri kozmičkom zračenju, izolaciji i ograničenju prostora kojim se astronauti kreću - kazali su u ESA-i.

Dva mjeseca plaćenog “odmora” dobit će 24 zdrave osobe između 24 i 55 godina starosti, a budući da će se istraživanje odvijati u Kölnu, sudionici moraju pričati njemački. Ti će sretnici biti postavljeni s lagano podignutim nogama kako bi se osigurala cirkulacija krvi, a u ponudi će imati širok raspon programa, filmova, serija i knjiga kako im ipak ne bi bilo dosadno. Uz to, sudionicima se preporučuje korištenje tog vremena za pohađanje online tečajeva.

Dodatno, polovica će sudionika proći kroz proces sličan onom kroz koji astronauti prolaze u prostoriji umjetne gravitacije. Točnije, njihov će se dvomjesečni krevet i radno mjesto vrtjeti i to 30 okretaja u minuti kako bi se NASA-inim novim zaposlenicima vratila krv u njihove ekstremitete. Budući da će postojati dvije grupe sudionika istraživanja, oni koji će proći kroz “centrifugu” i oni koji neće, na kraju će se dobiti i podaci koji bi mogli ublažiti teškoće dugotrajnih putovanja svemirom.

Ako razmišljate o prijavi na ovo radno mjesto, imajte na umu da će vam biti potrebna tri mjeseca. Samom dvomjesečnom istraživanju, naime, prethodit će petodnevni orijentacijski period, a nakon provedenog istraživanja sudionici će morati proći kroz rehabilitaciju u trajanju od dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:29