Istraživanje

Najesen čak četvrtina poslodavaca planira zaposliti još radnika

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

14.6.2019. u 10:40

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

14.6.2019. u 10:40

A waitress and a waiter chat as they wait for customers at the terrace of a restaurant in downtown Ronda, southern Spain August 31, 2018. REUTERS/Jon Nazca - RC151BF579C0
Jon Nazca / REUTERS

Ilustracija

Poslodavci u Hrvatskoj u trećem kvartalu ove godine planiraju zapošljavati nove radnike, a najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta planiran je u zapadnoj Hrvatskoj te, očekivano, u ugostiteljskom i turističkom sektoru.

Prema istraživanju tvrtke ManpowerGroup, od 620 intervjuiranih poslodavaca, njih 25 posto očekuje povećanje broja zaposlenih u trećem tromjesečju, a njih 70 posto ne planira mijenjati broj zaposlenih tijekom iduća tri mjeseca, što rezultira neto prognozom zapošljavanja od pozitivnih 23 posto. Ipak, prognoze zapošljavanja za drugi kvartal ove godine bile su 11 posto veće.

Osim u ugostiteljskom i turističkom sektoru, gdje poslodavci u jeku sezone prognoziraju rast zaposlenosti od 35 posto, povećanje broja zaposlenih od 27 posto planiraju i u građevinskom te proizvodnom sektoru, dok neto prognoza zapošljavanja u poljoprivredi, lovstvu, šumarstvu i ribarstvu iznosi plus 22 posto.

- Poslodavci sve više postaju svjesni da su ljudi ti koji pokreću produktivnost i profitabilnost, što omogućuje daljnji rast organizacija - komentirao je rezultate istraživanja regionalni direktor ManpowerGroupa Aleksandar Hangimana.

Dodatno, u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) hrvatski poslodavci pokazuju najveći optimizam kad je u pitanju novo zapošljavanje u trećem kvartalu 2019. Štoviše, Hrvatska se smjestila u društvo Japana, Tajvana, SAD-a, Grčke i Slovenije, zemalja u kojima poslodavci prognoziraju najveću stopu zapošljavanja na svijetu.