Srđan Vlaović

Loše vodio državnu agenciju, dobio 250 tisuća kuna otpremnine i novi posao u drugoj

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 17:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2018. u 17:03

Ranko Šuvar / Hanza Media

Srđan Vlaović, arhivska fotografija

Srđan Vlaović, HNS-ov kadar i bivši ravnatelj Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA), koji je tu agenciju vodio od srpnja 2013. do travnja 2017., kada je otišao s pola milijuna kuna bruto (oko 250.000 kuna neto) otpremnine, odnedavno radi u Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE).

Od 7. svibnja ove godine zaposlen je na određeno vrijeme, kao zamjena radnice do kraja njezina rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta.

Utvrđeni propusti

- Ugovor o radu sklopljen je radi obavljanja poslova radnog mjesta starijeg stručnog suradnika u Poslovnoj jedinici obnovljivi izvori energije i visokoučinkovite kogeneracije, Odjel za obračun i planiranje sustava poticaja i premija. Imenovani je primljen u radni odnos na određeno vrijeme jer je zadovoljio sve potrebne uvjete iz javnog natječaja za zapošljavanje objavljenog 13. travnja 2018. - napominju u HROTE-i, u kojoj smo tražili i Vlaovićev komentar o starom i novom radnom mjestu te glasinama koje su do nas došle.

Pojavile su se, naime, određene priče o zapošljavanju po stranačkom ključu jer se radom u HANDA-i (koja je u rujnu 2017. integrirana u Agenciju za ugljikovodike) i nije baš proslavio. Kako je već poznato, u državnoj reviziji HANDA-e za 2015. (objavljenoj 2017.) utvrđeni su propusti koji se odnose na planiranje, računovodstveno poslovanje, rashode, formiranje i skladištenje zaliha nafte i naftnih derivata, javnu nabavu, ekonomski dvojbeno trgovanje zalihama, korištenje četiri puta prevelikog prostora, plaćanje parking mjesta koja nisu potrebna itd.

Stranačka iskaznica

Revizija je, među ostalim, utvrdila da je Agencija plaćala 3-5 parkirnih mjesta, a imali su jedno službeno vozilo. Imali su i sedam zaposlenika koji su koristili čak 428,55 kvadrata poslovnog prostora, a imali su i nepotrebne milijunske troškove zbog isto tako nepotrebnog spora s Janafom. Zato je to izvješće Vlaovićev nasljednik u tadašnjoj HANDA-i, Zdeslav Matić, poslao u DORH na daljnje postupanje.

Na te se nalaze Vlaović samo kratko osvrće pa kaže da “nema komentar na nešto što je postalo javno objavljivanjem na stranicama Državnog ureda za reviziju 23. travnja 2017., osim što je svoje očitovanje na nepovoljno izvješće poslao Državnom uredu za reviziju”. No, upravo u kontekstu tih nalaza upućeni novo radno mjesto u HROTE-i “kiselo” komentiraju, insinuirajući da je to mjesto dobio zbog članske iskaznice, a ne stručnosti. Kako kažu, “čini se da je novo radno mjesto bitno za stranačku strukturu, čim ga se na taj način pokušava staviti na plaću nakon što je dobio toliko novaca”.

- Ne mogu komentirati glasine koje nisu došle do mene, no mogu vam reći da sam nakon više od godinu dana slanja ponuda za posao, svojim dosadašnjim radom i kvalifikacijama, sukladno javnom natječaju od 13. travnja 2018., zadovoljio sve uvjete natječaja i potpisao ugovor o radu na određeno vrijeme. Očekuje li netko da bih zbog legitimne pripadnosti političkoj stranci, unatoč svim svojim kompetencijama i radnom iskustvu, trebao biti trajno nezaposlen - pita Vlaović.

Općenit natječaj

Natječaj za posao u HROTE-i je, uzgred, bio dosta općenit, pogotovo u svjetlu potrebnih kvalifikacija i kompetencija. Uz komunikacijske vještine, fleksibilnost, timski rad i sl., tražila se osoba koja ima minimalno pet godina iskustva, od toga tri u energetskom sektoru, iskustvo u provođenju postupka javne nabave, dobro poznaje državnu i javnu upravu, kreativna je itd. U opisu poslova, pak, stajala je izrada mjesečnih obračuna i naloga za isplatu u sustavu poticanja obnovljivih izvora i kogeneracija, izrada plana sredstava na kvartalnoj, polugodišnjoj i godišnjoj razini itd.