Zaokret na vrhu

Kultni direktor automobilskog diva odlazi s pozicije: Zamijenjuje ga samozatajni Šveđanin

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

23.5.2019. u 12:46

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

23.5.2019. u 12:46

Daimler AG CEO Dieter Zetsche and incoming CEO Ola Kaellenius arrive at the Daimler annual shareholder meeting in Berlin, Germany, May 22, 2019. REUTERS/Hannibal
Hannibal Hanschke / REUTERS

Dieter Zetsche i Ola Kallenius

Kultnog šefa automobilske grupe Daimler Dieter Zetsche, koji je na toj poziciji stolovao 13 godina, zamijenio je Šveđanin Ola Kallenius, prvi stranac koji je ikada upravljao poznatim proizvođačem automobila i autobusa, piše France24.

Šezdesetšestogodišnji osebujni Zetsche proveo je Daimler kroz teško razdoblje izdvajanja iz Chryslera 2007. godine te odmah potom i kroz ekonomsku krizu koja je uslijedila 2009. godine. Na godišnjoj skupštini kompanije koja se održala ove srijede u Berlinu Zetsche, popularno zvan „čovjek s brkovima” koji je često kršio formalni kodeks odijevanja noseći traperice i "starke", zaradio je dugotrajni pljesak dioničara koji je uspio prekinuti tek pokazujući im time-out znak rukama sramežljivo se smješkajući, objavio je portal The Detroit News.

Tom je prilikom izjavio da kompanija mora povećati ulaganja u istraživanja i razvoj automobila čiji će pogon biti baterijski, kao i za nadolazeću eru autonomnih vozila.

- Kako bi to mogli, moramo smanjiti troškove i poboljšati efikasnost u cijeloj kompaniji. Sve treba prekontrolirati: fiksne i varijabilne troškove, materijalne i troškove zaposlenika, investicijske projekte, vertikalnu integraciju kao i doseg proizvoda - zaključio je šef Daimlera na odlasku.

No, taj će izazov preuzeti 49-godišnji samozatajni Šveđanin Kallenius koji je do sada bio direktor razvoja luksuznog Mercedes-Benz brenda, dijela grupe Daimler. Morat će se ozbiljno pozabaviti i poslovnim rezultatima koji zaostaju za njihovim rekordnim godinama. Neto dobit grupe lani je iznosila 7,6 milijardi dolara, što je pad od 29 posto u odnosu na godinu dana ranije.

- Ne možemo biti i nismo zadovoljni s ovom razinom profitabilnosti - poručio je Zetsche tijekom svog pozdravnog govora u srijedu.

Dodatno, Kallenius će predvoditi i reorganizaciju Daimler grupe u holding koji će omogućiti više autonomnosti za svoja tri odjela, onog automobila i kombija, kamiona i autobusa te odjela za financije i digitalne usluge.

Prema pisanju portala France24, novi je šef već povukao prvi ključni potez. Sklopio je, naime, suradnju s kineskim automobilski divom Geelyjem koji će u Kini proizvoditi novu generaciju Daimlerovog Smarta.

- Šveđani mogu više od prodaje lijepog namještaja, a možemo i više od proizvodnje švedskih mesnih okruglica i ABBA-e. Samo da razriješimo klišeje - napisao je Zetscheov nasljednik na kompanijskom blogu netom prije imenovanja na mjesto izvršnog direktora.

Iza Kalleniusa je izdašna karijera koju je započeo upravo Daimler-Benzu nakon što je diplomirao ekonomiju. Zatim je 2003. godine postao voditelj britanskog trkaćeg tima McLaren, da bi 2009. godine bio imenovan predsjednikom i izvršnim direktorom američkog ogranka Mercedes-Benza.

Upravo ga je Zetsche doveo u Daimlerovu upravu 2015. godine, da bi mu dvije godine kasnije prepustio upravljanje odjelom za istraživanje i razvoj najavljujući ga kao njegova nasljednika.

- Moramo poraditi na troškovima izgradnje vozila. Do 2025. moramo napraviti značajan iskorak po tom pitanju u odnosu na gdje smo sada - istaknuo je Ola Kallenius dodajući kako će nastaviti sa sklapanjem međukompanijskih saveza kako bi smanjili troškove razvoja i nabave ta Mercedes-Benz.

- Intenzitet suradnji će se povećati. Savezi neće biti samo s drugim proizvođačima automobila i dobavljačima, nego i s tehnološkim kompanijama - najavio je novi direktor, a prenosi Autoblog.