Poziv kompanijama

Kreće najveće regionalno istraživanje o ljudskim resursima, a vode ga naši stručnjaci

Cilj je analizirati kako tvrtke na našim prostorima upravljaju ljudskim potencijalima
Vladimir Benić, direktor Career Centra
 Davor Pongračić / CROPIX

Dvije kompanije s adresama u Hrvatskoj i Srbiji, Career Centar i Orgnostic, specijalizirane za procese zapošljavanja i upravljanje ljudskim potencijalima pokreću veliko regionalno istraživanje o tome kako kompanije na našim prostorima njeguju, upravljaju i strateški promišljaju ljudske resurse - svoje zaposlenike.

Riječ je o projektu ''HR Benchmark'', čiji je cilj odjelima ljudskih potencijala i visokom menadžmentu kompanija pružiti bolji uvid u stanje u njihovim kompanijama, ali i u to kako konkurencija brine za svoje zaposlenike, objašnjavaju iz Career Centra i Orgnostica.

Recimo to ovako, vaša kompanija, odluči li se sudjelovati, ispunit će detaljno pripremljen upitnik u kojem će odgovarati na pitanja poput onih o plaćama, procesu zapošljavanja, edukaciji i usavršavanju radnika u kompaniji. Career Centar i Orgnostic će zatim sumirati i analizirati pristigle podatke te izraditi opsežne izvještaje o stanju upravljanja ljudskim potencijalima u tvrtkama u regiji. Konkretna kompanija moći će usporediti gdje stoji u odnosu na svoju konkurenciju, no svi će podaci biti anonimizirani.

Ukratko, moći će, između ostalog, vidjeti koliko proces zapošljavanja košta u njihovoj kompaniji, a koliko u drugima iz branše, moći će pratiti rast ili pad plaća u sektoru, kao i koliko u odnosu na druge ulažu u edukacije zaposlenika.

Uz organiziranje cijelog procesa i analizu podataka, Vladimir Benić iz Career Centra ističe i kako će kompanijama, koje žele sudjelovati u projektu, ali nemaju dovoljno iskustva ili resursa za detaljne analize, osigurati podršku kako bi prikupili što kvalitetnije podatke.

- Želimo ubrzati proces prikupljanja podataka i pomoći tvrtkama koje će htjeti sudjelovati, a možda interno nemaju mogućnost pripremiti sve podatke potrebne za analizu. Već sama priprema podataka pomoći će tvrtkama u boljem razumijevanju i mjerenju svojih procesa vezanih za zaposlenike, zapošljavanje i druge HR aktivnosti - dodao je Benić koji je projekt HR Benchmarka pokrenuo s Lukom Babićem, osnivačem Orgnostica, te bivšim nagrađenim direktorom ljudskih potencijala u Infobipu, domaćoj IT kompaniji koja djeluje globalno.

Detalje o prijavi možete pronaći ovdje.

Ciljevi 2018 HR Benchmark istraživanja:

1. Razviti alat i metodologiju za učinkovitu usporedbu i mjerenje HR pokazatelja.

2. Omogućiti tvrtkama i donosiocima odluka podatke na temelju kojih će lakše identificirati radno opterećenje, područja za optimizaciju i upravljanje HR aktivnostima.

3. Omogućiti regionalnu usporedbu, ali i usporedbu s tvrtkama iz Europe i SAD-a.

4. Provoditi istraživanje svake godine te razvijati nove KPI-eve koji će biti pokriveni analizom i u skladu s interesima sudionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54