Velika promjena

Karijerni zaokret: nakon 20 godina u EBRD-u, Vedrana Jelušić Kašić prelazi u Deloitte

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.6.2018. u 15:31

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.6.2018. u 15:31

Zagreb, 281015. Miramarska 23.
Predsjednica Europske banke za obnovu i razvoj Vedrana Jelusic-Kasic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Vedrana Jelušić Kašić

Nakon dvadeset godina provedenih u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), prvo u Londonu, a posljednjih osam godina u Zagrebu, od kojih je zadnjih pet vodila biznis banke za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, Vedrana Jelušić Kašić (47) odlazi u Deloitte.

Pomalo je umorna od razvojnog bankarstva, kaže, iako njen opstanak u EBRD-u nikada nije bio ugrožen, a Deloitte je, kada su namirisali da bi joj zagrebački mandat mogao biti pred krajem, izašao s odličnom, izazovnom ponudom. Od rujna, do kada još treba odraditi nekoliko projekata za EBRD, posao će joj biti razvoj Deloitteovih financijskih usluga u Hrvatskoj, s tendencijom da se njen djelokrug proširi i na regiju.

Kao i EBRD, Deloitte je velika međunarodna institucija. Za razliku od EBRD-a, koji je u vlasništvu 66 država, Europske unije i Europske investicijske banke, i osnovan je kao financijska institucija posvećena razvoju ekonomije u mladim europskim demokracijama, Deloitte je privatna kompanija, s interesima čvrsto usmjerenim prema globalnoj investitorskoj zajednici.

EBRD je i danas najveći strani investitor u Hrvatskoj. Vedrana Jelušić Kašić je tamo od siječnja 1998. godine. Prije dolaska u Zagreb poslovna je iskustva stjecala u preko 13 zemalja - uključujući Armeniju, Kirgistan, Moldaviju, Rusiju, Rumunjsku, Poljsku i Litvu.

I obrazovala se putujući. Prvo u Hrvatskoj, gdje je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dvaput dobila Rektorovu nagradu. Kada je otišla u SAD, na postdiplomski iz financija, paralelno je odradila praksu u Merrill Lynchu, u državnim službama Massachusettsa i na samom fakultetu gdje je, kaže “za džeparac”, bila asistent računovodstva i makroekonomije. Dio školovanja odradila je i u Italiji (opet usput radeći), Austriji i na kraju se skrasila u Londonu odakle ju je uprava banke vratila u Hrvatsku kao vrsnog stručnjaka koji razumije domaće, strancima često teško uhvatljive poslovne i međuljudske odnose.