Počele konzultacije

Kandidat za novog čelnika Svjetske banke je Trumpov čovjek i kritičar globalizacije

David Malpass
 Agustin Marcarian / REUTERS

David Malpass, američki dužnosnik Ministarstva financija zadužen za međunarodne odnose, izgledni je novi predsjednik Svjetske banke. Njegov odabir, navodi Financial Times, trebao bi biti obznanjen tijekom ovog tjedna. Američki ministar financija Steven Mnuchin već je počeo konzultacije s ostalim zemljama o kandidatu Malpassu.

Šezdesetdvogodišnji Amerikanac iz Michigana u kampanji je podržavao izbor predsjednika Donalda Trumpa i poznat je po stavu da su globalizam i multilateralizam 'otišli predaleko'. Po njegovom mišljenju, međunarodne institucije troše mnogo novca, nisu učinkovite, njihova praksa kreditiranja čestu je koruptivna i nije od pomoći običnim ljudima.

Izgledi da tako veliki kritičar međunarodnih institucija preuzme vodstvo Svjetske banke zabrinula je mnoge dužnosnike u SAD-u i drugim zemljama koji se bave globalnim financijama i razvojem. Slične bojazni, podsjeća FT, izazvao je 2005. godine dolazak na čelo Svjetske banke neokonzervativca Paula Wolfowitza, arhitekta rata u Iraku.

- Ono što Svjetska banka doista treba u trenutku kompleksnih globalnih izazova je netko tko je predan multilateralizmu, ima viziju i može motivirati institucije, a on nema niti jednu od tih stvari, kazala je Karen Mathiasen, bivša zaposlenica Ministarstva financija i američka predstavnica u Upravi Svjetske banke.

Ona se nada kako odabir Maplassa ipak neće dobiti nužnu podršku. Među kandidatima koje je razmatrao Trump su i Mohamed El-Erian, bivši prvi čovjek američke investicijske kompanije Pimco, te Indra Nooyi, bivša izvršna direktorica PepsiCo. Njihovom odabirom mnogi bi bili znatno zadovoljniji, kako zaposlenici Svjetske banke, tako i brojni ministri financija i razvoja diljem svijeta.

Unatoč nezadovoljstvu Malpassom, pretpostavlja se da će njegov izbor ipak proći jer su rijetke Vlade u svijetu spremne upustiti se u borbu s Trumpom zbog tog pitanja. S druge strane, oni koji ga podržavaju smatraju da će donijeti nužne promjene u instituciju, te da mu u prilog ide to što poznaje tržišta u nastajanju, osobito Latinsku Ameriku, da ima potrebno iskustvo u ekonomiji i financijama i da je u poslu ipak fleksibilan. Među ostalim, radio je kao glavni ekonomist Bear Stearns, investicijske banke koja je propala u vrijeme krize, a razvojnom politikom bavio se još u vrijeme adminstracija predsjednika Ronalda Reagana i Georgea H.W. Busha.

Mjesto prvog čovjeka Svjetske banke upražnjeno je prošlog mjeseca kada je ostavku dao Jim Yong Kim, kandidat Baracka Obame koji se tri godine prije kraja mandata odlučio pridružiti privatnom investicijskom fondu. Procedura izbora njegova nasljednika trebala bi biti otvorena i utemeljena na stručnim kvalifikacijama, ali već tradicionalno ona pripada SAD-u i dio je nepisanog dogovora u kojem Europljani vode MMF, Amerikanci Svjetsku banku, a Japanci Azijsku razvojnu banku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:37