Nedostatak radnika

Kako privući radnu snagu: Pula izdvojila 200.000 kuna za smještaj medicinskog kadra

Nedostatak zdravstvenih kadrova boljka je s kojom se susreću gotovo sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj
Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX

Nedostatak zdravstvenih kadrova boljka je s kojom se susreću gotovo sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, a iznimka nije ni pulska bolnica. Mnogi su liječnici zbog loših uvjeta i malih plaća nastavili karijeru u privatnim klinikama, ili u inozemstvu.

Možda još veći problem je manjak medicinskih sestara, što nije toliko medijski eksponirano, premda bez njih ne može funkcionirati niti jedna bolnica.

Po zadnjim podacima, u pulskoj bolnici nedostaje 80-tak medicinskih sestara, zbog čega je teško organizirati službu. No bolnica, kako piše Glas Istre, već duže vrijeme lobira na sve strane i pokušava se izboriti za kadrove. Pritom je sve veći problem smještaj, prije svega zato što liječnici i sestre u borbi za stan obično gube bitku s turizmom.

Zbog toga su pojedini istarski gradovi i Županija pokrenuli konkretne mjere s ciljem privlačenja medicinskih kadrova u Pulu. Tako je Grad Pula za stambeno zbrinjavanje radnika ove godine izdvojiti 200.000 kuna.

Tim će se sredstvima sufinancirati najam stanova zdravstvenim djelatnicima u ustanovama na području Pule. Isti iznos izdvaja se i iz županijskog proračuna, tako da se subvencioniraju kamate pri kupnji stanova. U tom projektu sudjeluju četiri poslovne banke, a kako pojašnjavaju iz Županije, oni osiguravaju i bolje uvjete kreditiranja za kredite koji nisu subvencionirani.

Četiri zahtjeva

Jesu li ove mjere urodile plodom i ima li uopće zainteresiranih liječnika i zdravstvenih djelatnika koji će ih koristiti, iz Glasa Istre pitali su ravnateljicu pulske bolnice dr. Irenu Hrstić. Pojasnila je da su primili četiri zahtijeva za subvencioniranje stanarine, koje su uputili zaposlenici koji spadaju u deficitarna zanimanja, te su ih proslijedili Istarskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43