NOVI MANDAT

Julije Domac izabran za predsjednika Europskog udruženja regija i energetskih agencija

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

23.5.2019. u 12:39

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

23.5.2019. u 12:39

Darko Tomas / CROPIX

Na Godišnjoj skupštini FEDARENE - Europskog udruženja regija i energetskih agencija - održanoj 23. svibnja 2019. u gradu Växjö, na jugu Švedske, povjerenje više od 70 članova Udruženja, ponovo je dobio Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, najveće hrvatske regionalne energetske agencije.

Izvorno utemeljeno još 4. lipnja 1990. od strane šest velikih europskih regija: Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Wallonie, País Vasco, Aquitaine and Nord-Pas-de-Calais, FEDARENE je danas jedna od najuglednijih europskih mreža aktivnih u području održivog korištenja energije, dok je REGEA nakon 11 godina rada, po dobivenim nagradama i provedenim projektima zasigurno među najuspješnijim europskim energetskim agencijama.

Tijekom dva protekla mandata na čelu FEDARENE, Domac je stalno radio na podizanju kapaciteta ureda FEDARENE u Bruxellesu te jačanju utjecaja Udruženja na definiranje europske energetske politike kroz suradnju s europskim institucijama. Danas FEDARENE sudjeluje u gotovo svim važnijim EU inicijativama na ovom području – kao koordinator u sekretarijatu EU inicijative Covenant of Mayors koja okuplja preko 7700 europskih gradova i općina, kao jedan od ugovornih partnera programa European City Facility koji će s više od 10 milijuna eura sufinancirati investicijske programe europskih gradova te kao jedan od nositelja EU inicijative ManagEnergy. Na osobnoj razini, Domac je i član Političkog odbora EU inicijative Covenant of Mayors te više savjetodavnih tijela Europske komisije.

U razdoblju od 2013. do 2019. godine, udruženje FEDARENE je pridobilo 28 novih članova, od prošle godine otvoren je i poseban ogranak za europske otoke, a provedeno je čak 16 EU projekata vrijednih više od 2 milijuna eura.

Domac je osobno pokrenuo je i dodjelu godišnje nagrade Roger Léron koja će se 2019. godine dodijeliti po peti puta, a dodjeljuje se pojedincima i institucijama za izvanredne zasluge na području promicanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na lokalnoj i regionalnoj razini. Nagrada je dobila ime u spomen na Rogera Lérona, pionira regionalnog energetskog razvoja u Europi i jednog od osnivača FEDARENE.

Za novi mandat na čelu FEDARENE, najavio je još veći angažman na promoviranju europskih vrijednosti i okupljanju političkih čimbenika iz europskih gradova, regija i europskih institucija u Bruxellesu.

"Novi članovi Europskog parlamenta i Europske komisije imaju priliku postići da razdoblje od 2020. do 2030. godine ostane zapamćeno u povijesti kao desetljeće u kojem je Europa ponovno otkrila sebe. Njihova ambicija može usmjeriti Europsku uniju na pravi put prema gospodarskoj i društvenoj transformaciji potrebnoj da bi se do 2050. godine postigla ugljična neutralnost i potpuna energetska samodostatnost", najavio je Domac nakon ponovnog reizbora.