Bogatstvo kultura

Izbjeglice mijenjaju kulinarsku scenu:'Svaki recept ima svoju priču, gosti su oduševljeni'

Za velik broj gostiju ovo je prvi doticaj sa sirijskom kulturom te naglašavamo ono pozitivno iz naše zemlje
Ilustracija, sirijski izbjeglica priprema hranu
 Muhammad Hamed / REUTERS

Iako bi se za London već moglo reći da ima prilično razvijenu kulinarsku scenu, pogotovo kad je riječ o inozemnim kuhinjama, dolazak sirijskih izbjeglica u Ujedinjeno Kraljevstvo ipak ju je uspio promijeniti, odnosno dodatno ju obogatiti.

Splet nesretnih okolnosti, kako piše britanski The Guardian, zapravo je velik broj imigranata natjerao da razviju kuharske sposobnosti, a pritom su se pokazali kao veliki talenti. Jedan od njih je i Muhamed Rahimeh koji je boravio u kampu u francuskom Calaisu nazvanom “Džungla”. Rahimeh je bio politolog koji je, kako bi uopć došao do Calaisa, prošao pravi pakao te mu je hrana bila samo sredstvo za preživljavanje, a tako je razmišljao i kada mu je bliski prijatelj umirao. Brzinski je napravio fritaju koja je na vidjelo izbacila skriveni talent.

- Oduševilo ga je moje jelo, a kada je bio bolje, iz jedne tave za sve sam napravio pravu gozbu i svima su se svidjela “Jaja iz Džungle” - sjeća se Rahimeh, jedan od gotovo 14.000 sirijskih izbjeglica koji su od 2015. stigli u UK i jedan od rastućeg broja kuhara koji u tu otočnu zemlju donose sirijsku kuhinju. Od pokretanja restorana Rahimeh kontinuirano dodaje nova jela na svoj jelovnik, a kako kaže, “iza svakog recepta stoji neka priča iz njegovog života”. Budući da je odrastao u planinskom gradu Ain al-Fijah gdje je bio okružen svježim voćem i povrćem, većinu svoje hrane kupuje na tržnicama.

No, čak i nakon tri godine njegov recept od jednostavnih namirnica koje su udruge donirale kampu, kao što je konzervirana rajčica, i dalje je hit koji gosti njegovog restorana u sjevernom Londonu obožavaju.

Uz pomoć nekoliko prijatelja i volontera koje je Muhamed Rahimeh upoznao u sada napuštenom kampu, svoj je kulinarski talent iskoristio za pokretanje uspješnog poduzeća pod zvučnim imenom Mo's Eggs. Gosti sjede za velikim zajedničkim stolovima i jedu šaroliku ponudu domaćih humusa, dok Rahimeh šeće restoranom i posjetiteljima priča o svojim receptima i zemlji iz koje dolazi.

- Cijela ideja je došla upravo od dijeljenja hrane iz jedne tave i dijeljenja ljubavi koju smo mi dobili u “Džungli” - vjeruje kuhar koji želi i proširiti svoje poslovanje i otvoriti i street food štand gdje bi na jelovnik dodao sirijski sladoled.

- Za velik broj gostiju ovo je prvi doticaj sa sirijskom kulturom te im dajemo uvid u malen dio Sirije kojim naglašavamo ono pozitivno iz naše zemlje, a ne samo kontekst rata u kojem je viđena – pojasnila je Juliette Lyons koja je Rahimeha upoznala u Calaisu, a sada mu pomaže voditi Mo's Eggs.

Sa sve većim dolaskom sirijskih izbjeglica, raste i popularnost kuhinje iz njihovog kraja i to ne samo u Londonu, već i u drugim područjima s velikom koncentracijom imigranata. Primjerice, velik broj restorana i slastičarni niknuo je u Škotskoj, gdje se nalazi petina sirijskih izbjeglica koji su stigli u UK.

Ipak, kako su istraživanja pokazala, iako većina izbjeglica koji su iz Sirije stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo ili radi ili studira, razina nezaposlenosti i dalje je visoka. Tako od onih koji pripadaju dobnoj skupini između 18 i 35 godina, njih samo 35 posto studira, a nešto više od četvrtine radi. Oko 19 posto traži posao, što je oko pet puta više od nacionalne razine nezaposlenosti.

Ono što je istraživanje također pokazalo jest da su većina mladih sirijskih izbjeglica u UK-u visoko kvalificirani, odnosno da čak četvrtina ima fakultetsku diplomu. S druge strane, zaposleni su na radnim mjestima za koje su prekvalificirani, dok ih je oko 57 posto u UK-u pronašlo slično radno mjesto na kojem su radili i u svojoj rodnoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:43