Nova uprava

Izbavitelj iz Varaždina - tko je i što će učiniti čovjek odabran da spasi Westgate?

Poznati poduzetnik iz Varaždina na novoj funkciji biti zadužen za menadžement centra te marketing
Denis Čupić i Westgate trgovački centar u pozadini
 Marko Todorov / Goran Mehkek / Hanza Media

Denis Čupić, poznati poduzetnik iz Varaždina, osoba je koja bi svojim menadžerskim sposobnostima trebala spasiti Westgate Shopping City, najveći trgovački centar u Hrvatskoj. Nova uloga njemu i njegovom timu iz tvrtki 'F.O. / Development' i 'F.O. / Asset' dodjeljena je nakon promjena u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi tog shopping centra.

Vijest o njegovom dolasku stiže nakon što se za Westgate već mjesecima nagađalo da bi, zbog navodnih problema s posjećenosti i slabijim poslovanjem, mogao čak i zatvoriti svoj vrata. Čupić, koji će u novoj funkciji biti zadužen za menadžement centra, property menadžment, iznajmljivanje te marketing, takve glasine odbacuje. Ipak, osigurao se s planom kojim će pojačati frekvenciju posjetitelja.

- Želimo privući što više kupaca iz Krapinsko-zagorske županije, kao i stanovnike zapadnog dijela Zagreba, koji ukupno imaju više od 300 tisuća stanovnika - kazao nam je Čupić.

Westgate Shopping City još od svog otvaranja u studenom 2009. godine predstavljen je kao modno središte metropole, no Čupić će ga od sada nastojati repozicionirati kao “obiteljskog centra broj jedan u Hrvatskoj sa širokom modnom kompetencijom". Prednost je, kaže on, što Westgate ima najveću dječju igraonicu na zatvorenom u Hrvatskoj, koja se prostire na 4.000 četvornih metara i koja kupcima stoji besplatno na raspolaganju.

Kao dodatni plus navodi to što se u Westgateu na 6.000 kvadratnih metara prostiru dućani koji nude dječje potrepštine. U sljedećih šest do osam mjesec jačat će gastronomsku i zabavnu ponudu, a spominje čak i povratak kuglane. U tom periodu planira i sjesti s bivšim zakupcima trgovina, kako bi im ponudio eventualni povratak. Naime, upravo su odlaskom grupacije Inditex, odnosno njenih popularnih brendova, počela šuškanja o mogućim problemima Westgatea.

Razgovor s mogućim zakupcima dio je kratkoročnih, ali i srednjoročnih planova koje je ovaj menadžer već razvio, što pokazuje da je ozbiljno shvatio svoj zadatak.

- Cilj nam je za početak stabilizirati poslovanje, a zatim i krenuti u agresivnu ekspanziju s novim zakupcima koji nisu prisutni u Hrvatskoj. Iako još nismo u mogućnost reći o kojim brendovima je riječ, upravo njih smatramo ključnima za daljnji razvoj - pojašnjava Čupić.

Kao dio srednjoročnih planova je i razvoj shopping turizma, dodaje Čupić, a kao ciljani kupci su im Mađari, Austrijanci i Slovenci. U oživljavanju Westgatea Denis Čupić vodit će se s dugogodišnjim iskustvom u poslovima razvoja nekretnina i vođenja projekata. Direktor i vlasnik tvrtke sa sjedištem u Varaždinu, 'F.O. / Development', do sada je sudjelovao u projektima ukupno teškim preko 1,5 milijardi eura te preko milijun kvadratnih metara površine.

Čupić je početkom ove godine tvrtku 'F.O./ Development' razdvojio u dva branda, 'F.O. / Development' i 'F.O. / Asset'. Prva je posvećena uslugama razvoja, project managementa i investicija, dok je potonja namijenjena pružanju usluga asset i property managementa (upravljanja imovinom i objektima). U tim tvrtkama upravlja timom od 21 stručnjaka iz područja građevine, prava, ekonomije i arhitekture.

U dosadašnjoj karijeri on je, između ostalog, investirao u stambeni projekt Banfica u Varaždinu, bio je savjetnik i predstavnik grupe ulagača za City Colosseum shopping centar u Slavonskom brodu, investirao je u V/Log, logističko distributivni centar Varaždin, a njegova tvrtka surađivala je i s tvrtkom Swedspanom, jednom od članica IKEA Grupe, s kojima su radili na proizvodnim kapacitetima na Balkanu.

Čupić je kvalificirani član Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), odnosno Kraljevskog instituta ovlaštenih procjenitelja, a zahvaljujući završenom ispitu krasi ga i titula MRICS Finance & Investments. Inače, u javnosti je poznat kao predsjednik Udruge Developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, kao i član skupštine i vijeća članova HUP-a.

Član je povjerenstva Gospodarsko socijalnog vijeća Republike Hrvatske (GSV), te županijskog GSV-a Varaždinske županije, ali i raznih radnih skupina u zakonodavnom procesu vezanih uz investicije i zaštitu okoliša. Čupić, inače sin poznatog varaždinskog ginekologa, počeo je puniti stupce tamošnjih medija kada je lani predstavljen kao drugi HDZ-ov kandidat za zamjenika Varaždinskog gradonačelnika Damira Habijana.

No, tada je najavio da nikad nije bio politički angažiran te da bi na toj poziciji volontirao. Cilj mu je, istaknuo je tada, bio poticanje gospodarstva kao jedinog motora koji bi mogao oporaviti taj grad. Čupića se često može sresti i na raznim stručnih skupovima i konferencijama vezanih uz teme investicija.

Spomenimo kako je iz Westgatea stiže još jedna važna vijest, ta da je arhitekt Otto Barić postao novi direktor tvrtke Zagrebački centar Zagreb, koja je vlasnik Westgate Shopping Cityja. Varaždinski menadžer, glavni akter ove priče, te sin poznatog nogometnog trenera nove funkcije dobili su nakon reorganizacije odrađene početkom travnja, kada je austrijska investicijska tvrtka i dosadašnji najveći pojedinačni suvlasnik Focus Invest GmbH postao jedini vlasnik društva preuzimanjem udjela od grupe Plus City.

„Vizija Focus Invest GmbH je objediniti pristup upravljanja shopping centrom Westgate, kao i zonom Shopping City Zagreb. Zona zauzima 480.000 m2 potpuno opremljenog građevinskog zemljišta neposredno uz trgovački centar”, naveli su u priopćenju. Barić i Čupić itekako su upoznati s radom tog shopping centra, obzirom na to da su obojica sudjelovali u njegovu gradnji i razvoju. Imajući to na umu Čupić je poručio da ih uz Westgate, „veže iznimna posvećenost ideji i prvotno zamišljenom konceptu.“, još jednom naglasivši kako će novom strategijom te proširenom, bogatijom i raznolikijom ponudom, Westgate postati obiteljski centar shoppinga i zabave. Vrijeme će pokazati hoće li uspjeti u svojoj misiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:12