Nesuđeno imenovanje

Ivanka Trump potvrdila da joj je otac nudio čelo Svjetske banke, evo zašto ga je odbila

Nakon odbijenice Ivanke Trump, SAD je na čelo Svjetske banke stavio Davida Malpassa
Ivanka Trump u društvu Jim Yong Kima, bivšeg predsjednika Svjetske banke
 Yuri Gripas / REUTERS

Ivanka Trump, kći američkog predsjednika Donalda Trumpa, potvrdila je da joj je otac ponudio mjesto predsjednice Svjetske banke nakon što je nedavno Jim Yong Kim neočekivano podnio ostavku na tu dužnost.

- Otac mi je tu mogućnost predočio kao pitanje, no odbila sam jer sam sretna s poslom koji trenutno radim - izjavila je Ivanka Trump za američke medije.

Najstarija kći američkog predsjednika, inače, zaposlena je u Bijeloj kući kao savjetnica.

Američki predsjednik ideju da se njegova kći postavi na čelo Svjetske banke u izjavi za portal Atlantic obrazložio je ocjenom kako se 'Ivanka dobro snalazi s brojkama'. Komentirajući kombinacije s Ivankom Trump, ugledni BBC podsjeća kako je američki predsjednik svojedobno razmatrao imenovanje svoje kćeri za veleposlanicu u Ujedinjenim narodima ustvrdivši kako je 'Ivanka rođeni diplomat', ali je od toga odustao upozoren da bi se radilo o nepotizmu.

- Oni koji me napadaju rekli bi da je u pitanju nepotizam čak i kada ne bi bilo ni naznaka nepotizma - komentirao je predsjednik Trump, čija kći nije htjela medijima otkriti da li joj je otac ponudio još neke druge funkcije osim spomenutih.

U svakom slučaju, nakon odbijenice Ivanke Trump SAD je na čelo Svjetske banke postavio američkog ekonomista Davida Malpassa. Podsjećajući kako SAD imaju dugogodišnje pravo odluke tko će voditi Svjetsku banku, BBC napominje kako je riječ o 'neformalnom pravu' Bijele kuće.

Prema općoj ocjeni, ostavka Jim Yong Kima zatekla je Bijelu kuću, jer je bivši predsjednik trebao voditi Svjetsku banku do 2020. Osim Malpassa i Ivanke Trump, u konkurenciji za Kimovu naslijednicu bila je Indra Nooyi, bivša šefica kompanije Pepsi, a spominjalo se i da bi na čelo Svjetske banke mogao doći i Ray Washburne izvršni direktor korporacije Overseas Private Investment.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:41