Unosan biznis

Isplati li se više igrati League of Legends ili Dota 2, što kažu profesionalci?

Igranjem videoigara mjesečno se može zaraditi i više od 27.000 kuna
Ilustracija, InfoGamer sajam igara i zabave
 Darko Tomas / CROPIX

Kada netko spomene strastvene igrače video igara, popularno zvane gamere, prva pomisao većine ljudi su tinejdžeri u mračnoj sobi, skupoj uredskoj stolici kako uz limenku energetskog pića sate provode u virtualnom svijetu. Međutim, sve veći broj gamera od svog hobija uspijeva napraviti unosnu profesionalnu karijeru.

Kuro 'KuroKy' Takhasomi jedan je od najboljih primjera te mogućnosti. Sa svojih 26 godina zaradio je više od tri milijuna dolara profesionalno igrajući Dotu 2.

Prema istraživanju Newzooa, postoje dva načina zarade igranjem video igara; eSport i LiveStreaming.

Iako još uvijek nije jasno definirano što 'eSport' zapravo obuhvaća, riječ je o svakako najpopularnijim natjecanjima u igranju video igara na svijetu. Samo prošle godine, takva su natjecanja ostvarila profit od vrtoglavih 655 milijuna dolara, a u sljedeće četiri godine se predviđa da će profit narasti i do 1,6 milijardi.

- eSport je prilično otvoreno, ali još uvijek jako neorganizirano natjecanje - tvrdi Jason O'Toole, jedan od stručnih komentatora tih natjecanja.

Nitko ne može poreći da postoje brojne sličnosti s klasičnim sportovima. Osim što se natjecanja najčešće održavaju u najvećim sportskim arenama u svijetu, vrlo često ih i uživo prenose sportske televizijske postaje. Iako ne postoje strogo definirana pravila natjecanja, sudionici se dijele po momčadima prema igrama koje su usavršili. Tako se natječu u igranju League of Legendsa (LoL), Fortnitea, Dote, PUBG-a i mnogih drugih igara.

Također, jedna od najbitnijih sličnosti s klasičnim sportovima je mogućnost dobivanja profesionalnih sezonskih ugovora. Proizvođači videoigara na eSport natjecanja šalju svoje izviđače koji najuspješnijim igračima nude unosne ugovore da narednih sezona igraju baš za njihovu momčad. Slično kao i u nogometu ili košarci.

Osim o uspješnosti i talentu samih igrača, prosječna plaća ovisi i o igri koju su odlučili 'specijalizirati'. Dok je prosječna plaća igrača Overwatcha 325.000 kuna godišnje, što je gotovo 27.084 tisuće kuna mjesečno, najbolji stručnjaci igre League of Legends godišnje mogu zaraditi i više od dva milijuna kuna.

Međutim, zaraditi se može i igrajući individualno. Na eSport natjecanjima mogu sudjelovati i strastveni amateri koji su voljni okušati svoje znanje s kolegama diljem svijeta. Novčane nagrade za najuspješnije pojedince svake godine nezaustavljivo rastu. Ove godine ukupna novčana nagrada za najbolje igrače Dote 2 iznosila je više od 162 milijuna kuna.

Oni kojima ne leži ekipna igra i ne vole stres sudjelovanja na svjetskim natjecanjima, impresivan iznos mogu zaraditi i putem livestreama na platformama poput YouTubea i Twitcha. Samo u listopadu ove godine, na tim je platformama bilo više od 850 milijuna sati gamerskog video sadržaja. Za razliku od svojih eSport kolega, streameri zarađivati počnu čim se uživo pojave na svom kanalu.

Profit zarađuju putem plaćenih mjesečnih pretplata, donacija, sponzorstava i reklama, dok oni najpopularniji igrači uspješno prodaju i svoje vlastite suvenire poput šalica za kavu ili podloga za miševe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:34