Najbolje poduzetnice

Inspirativna Ana Lisak krenula s četvrtog kata doma zdravlja pa izgradila catering carstvo

Osnivačica cateringa Lisak, dobitnica je nagrade “Inspirativna poduzetnica godine”
Ana Lisak (lijevo)
 Bruno Konjević / Hanza Media

Ana Lisak, osnivačica cateringa Lisak, dobitnica je nagrade “Inspirativna poduzetnica godine”, koju je jučer, četvrti put do sada, dodijelila mreža poslovnih žena Women in Adria.

Lisak je na svoj poduzetnički put krenula, kako kaže, iz nužde, kada se nakon višegodišnjeg bavljenja obrtništvom s danas pokojnim suprugom i sedam godina angažmana u nevladinim organizacijama za vrijeme rata našla na burzi. Tada je, davne 1999. godine, odlučila da će “odgovornost i život preuzeti u vlastite ruke”. Počela je skromno, unajmivši prostor na četvrtom katu jednog doma zdravlja. Mnogi nisu vjerovali da njezina ideja može zaživjeti, ali gotovo 20 godina poslije Catering Lisak zapošljava 60-ak radnika, a njihova je prosječna neto plaća između 6000 i 7000 kuna. U vremenu kada mnogi muku muče s pronalaženjem i zadržavanjem radnika, posebno u ugostiteljskim zanimanjima, Lisak posebnu važnost pridaje svojim zaposlenicima.

Misliti kao veliki

- Svakog dana trebate motivirati ljude, poštovati ih i biti svjesni njihove uloge za uspjeh tvrtke. Primanja su važna, ali svaki čovjek traži puno više, traži priznanje i uvažavanje. Educiramo radnike, trudimo se imati razumijevanja i razvijamo otvorenost i toleranciju. Ako ne stimulirate novčano, sve ovo nije dovoljno, ali ako stimulirate samo novčano, to je još gore - otkrila je svoj recept inspirativna poduzetnica godine, napominjući da se trudi biti snažna, odgovorna i pravedna šefica.

Za svoj šestogodišnji trud i razvoj standarda Mamforce, koji u kompanijama potiče stvaranje jednakih šansi za muškarce i žene, nagrađena je Diana Kobas Dešković. Primivši nagradu u kategoriji mikropoduzetnice godine, Kobas Dešković okupljenim je ženama poručila da se usude “misliti i raditi veliko”. Ideja o razvijanju metode kojom se mijenja organizacijska kultura kompanija bila je ideja “za koju Hrvatska nije bila i još nije spremna”, rekla je ova poduzetnica, iza koje su i godine vođenja komunikacija u Plivi, kao i na čelu vlastite agencije za odnose s javnošću. Danas, šest godina nakon predstavljanja standarda Mamforce, nosi ga 25 kompanija.

- Biznis kaže: ako imamo jednako muškaraca i žena, uspješniji smo, sve statistike to pokazuju. Velike kompanije to razumiju jer kompanije ‘misle’ biznis. Ali, mi imamo 92 posto mikropoduzetnika koji to još ne razumiju i na tome je potrebno još puno raditi - smatra Kobas Dešković.

Proces promjene

Nekog napretka ima, ali oprezna je pa ističe da su “tek malo zagrebli površinu, a riječ je o jako dugom procesu promjene”. U tom smislu, kaže, i poslodavcima je potrebno pomoći da budu odgovorniji, i to tako da država omogući porezne olakšice onima koji potiču usklađivanje poslovnog i privatnog života.

S njom se složila i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, istaknuvši da se žena mora zauzeti sama za sebe, ali “društvo treba biti odgovorno te stvoriti uvjete da žene mogu ostvariti svoj maksimum”. Pritom je, dodaje Deranja, potrebna suradnja poslodavaca, nevladinih organizacija, države i lokalne samouprave.

- Osobno sam protiv kvota i sigurno ne bih htjela biti menadžerica samo zato što treba ispuniti kvotu, a da se ne cijeni i ne priznaje moj rad. Rad i rezultati rada trebali bi biti mjerilo, a oni nemaju predznak, nisu ni muški ni ženski - poručila je Deranja, prva žena predsjednica HUP-a.

Dodjeli nagrada prisustvovala je i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, koja je naglasila da muškarci i dalje pokreću poslove zbog uočene prilike, a žene to češće čine iz nužde.

Na raspolaganju

- Važno je da si iskreno pogledamo u oči, još na puno toga moramo raditi - upozorila je te obećala da će ministar poduzetnicama biti na raspolaganju.

Mreža Women in Adria, na čelu s osnivačicom Ivanom Matić, nagrade je dodijelila u četiri kategorije, Maji Bujas, vlasnici startupa za planiranje trudnoće Me.mum, u kategoriji “Startup potencijal godine”, te Petri Mesarić, vlasnici tvrtke SmartWay za gospodarenje energijom, kao perspektivnoj poduzetnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:07