Veliki korak naprijed

Gita Gopinath prva je žena glavna ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda

Gopintha je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Sveučilištu Harvard
Gita Gopinath, prva žena glavna ekonomistica u MMF-u
 Reuters

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinatha na mjesto novog glavnog ekonomista te međunarodne financijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricea Obstfelda, koji je u srpnju najavio odlazak u mirovinu do kraja ove godine. Imenovanje dolazi u razdoblju kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma diljem svijeta te s utjecajem tehnologije na zapošljavanje.

"Gita je jedna od najboljih ekonomista u svijetu, s besprijekornim akademskim rezultatima, dokazanim rezultatima intelektualnog vodstva i opsežnim međunarodnim iskustvom", izjavila je MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde.

Gopintha je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Sveučilištu Harvard. Jedna je od urednica American Economic Reviewa i jedna od direktorica programa međunarodnog financiranja i makroekonomije pri Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja.

Također, jedna je od urednica aktualnog Priručnika međunarodne ekonomije, koji je napisala s bivšim glavnim ekonomistom MMF-a Kennethom Rogoffom. Napisala je oko 40 istraživačkih članaka o tečajevima, trgovini i investicijama, međunarodnim financijskim krizama, monetarnoj politici, dugu i tržišnim krizama u nastajanju, navode u MMF-u.

Gopinath je rođena i odrasla u Indiji, a sada je američka državljanka. Doktorat iz ekonomije stekla je na Sveučilištu Princeton 2001. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:49