Nedostatak educiranog osoblja

FedEx uoči sezone blagdana pilotima koji odgode mirovinu nudi i 110.000 dolara bonusa

Prošla blagdanska sezona bila je rekordna i za najvećeg konkurenta FedExa, UPS
Ilustracija
 David W Cerny / REUTERS

FedEx, jedna od najvećih dostavljačkih kompanija na svijetu, naveliko se priprema za blagdansku sezonu. Reuters je objavio da pilotima koji su u godinama kada bi mogli u mirovinu nude velike novčane svote samo da ostanu raditi tijekom prosinca i siječnja. Radi se o bonusima od 40.000 do 110.000 dolara (od 257.000 do 708.000 kuna). Kako piše Fortune, FedExovi piloti s 30 godina iskustva već zarađuju oko 300.000 dolara godišnje (oko 1,9 milijuna kuna).

Veliki bonusi su samo dio globalne kampanje aviokompanija, vojske i visokih učilišta kojom žele regrutirati što više pilota. FedEx i njegov najveći rival UPS prošle blagdanske sezone su srušili sve rekorde pa se za ovu žele još bolje pripremiti. Kao glavne razloge booma u prodaji navode procvat američke ekonomije i potrošnje te veliki rast u online trgovinama.

Inače, Boeing predviđa da će do 2035. Godine svijetu nedostajati 800,000 pilota, a potražnja za njima je u neprestanom porastu. Američki i europski piloti neprestano dobivaju primamljive poslovne ponude iz Azije i Bliskog Istoka. U ekonomski jednostavnom svijetu aviokompanije bi jednostavno ponudile pilotima veće plaće da ih zadrže pa da zbog nedostatka osoblja ne dolazi zbog otkazivanja letova ili štrajkova, ali u regionalnim i manjim aviokompanijama piloti su donedavno imali tek nešto veću satnicu od minimalne. Sada uspostavljaju suradnju sa školama i učilištima kako bi novim pilotima ponudili siguran posao uz bolje uvjete.

Zakon je dugo zahtijevao da piloti na komercijalnim letovima idu u mirovinu sa 65 godina, ali već neko vrijeme se razmišlja o pomicanju granice na 67 godina, najviše zbog ogromnog nedostatka educiranog osoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:01