Razgovor za posao

Donosimo pet savjeta kako da najbolje iskomunicirate ''rupe'' u životopisu

Od samih rupa puno je važnije kako ih prezentirate i objašnjavate vašim potencijalim poslodavcima
Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Ako ste nedavno nekoliko mjeseci, ili čak godina proveli izvan tržišta radne snage, možda se sada pitate i kako da ove rupe u životopisu, bez obzira jesu li bile dobrovoljne ili ne, bezbolno prezentirate u životopisu i kvalitetno iskomunicirate na razgovoru za posao.

Prilikom popisivanja radnog iskustva, ako ste na istom radnom mjestu bili dulje od godinu dana, ne morate se držati formata ''mjesec/godina'' da biste označili od kada do kada ste radili, dovoljno je označiti samo godinu i tako “sakriti” moguće kratkotrajne rupe u zaposlenjima unutar jedne godine.

Čak i ako dulje vrijeme niste bili zaposleni, stručnjaci za ljudske potencijale ističu kako rupe u životopisu ne moraju umanjiti šanse za dobivanjem posla, a da je od samih rupa puno važnije kako ih prezentirate i objašnjavate vašim potencijalim poslodavcima. U nastavku je pet primjera situacija u kojima se možda možete prepoznati, kao i savjeti koji vam mogu pomoći da se na razgovoru za posao što bolje snađete ako trebate objasniti zašto neko vrijeme niste radili.

1. Bili ste otpušteni

Pričati o tome kako ste izgubili posao ili dobili otkaz često nije ugodno. Međutim, na današnjem tržištu rada to (nažalost) nije rijetkost, a toga je svjesna i većina ozbiljnih poslodavaca pa neće niti očekivati da ste posljednjih desetak godina bez prestanka radili na jednoj te istoj poziciji za istog poslodavca. Također, ako ste ostali bez posla zbog općeg smanjivanja broja radnika u tvrtki, neće biti teško priču okrenuti u svoju korist. Fokusirajte se na pozitivna iskustva i znanja koja ste stekli i naučili dok ste radili.

  • Umjesto:

- U toj kompaniji su od prvog dana bili protiv mene. Otišao/la bih od tamo i da me nisu otpustili.

  • Recite nešto poput:

- Nažalost, tvrtka je morala srezati troškove, a kako sam ja posljednji/a došao/la u kompaniju, među prvima sam proglašen/a suvišnim/om. Bez obzira na to, zadovoljan/na sam sa svime što sam postigao/la dok sam radila, a moji bivši nadređeni to mogu i potvrditi.

2. Dali ste otkaz i uzeli vrijeme za sebe

Nema zapravo ništa loše u tome da ste, kada i ako ste si to mogli priuštiti, dali otkaz i posvetili se sebi, recimo putujući. Zbog toga se ne trebate ispričavati, ali poželjno je da svojim potencijalnim poslodavcima objasnite zašto ste se odlučili na ovaj korak, kao i što ste sve radili u razdoblju dok niste bili formalno zaposleni. Umjesto da na razgovoru za posao detaljno prepričavate sve anegdote s vaših proputovanja (osim ako se ne prijavljujete za poslove gdje bi vam baš takva iskustva mogla biti prednost), fokusirajte se na to kako je ovo razdoblje doprinijelo vašem osobnom razvoju.

  • Umjesto:

- Partijanje na Tajlandu toliko je zabavnije od odlaska na posao svaki dan. Siguran/na sam da sam se odlično proveo/la, ali se zapravo većine ne sjećam.

  • Recite nešto poput:

- Dugo vremena sam radio/la vrlo zahtjevan posao i u tome bio/la uspješna, međutim došao/la sam do tog trenutka u karijeri kada sam se prvenstveno htio/la posvetiti svom razvoju. Putujući sam se učio/la snalaziti se u nepredvidivim situacijama te raditi u multikulturnom okruženju. Spreman/na sam opet vratiti se na posao i primijeniti u praksi sve što sam naučio/la u ovom razdoblju.

3. Vratili ste se na fakultet

Ovo je vjerojatno ''praznina'' u životopisu koju je najjednostavnije objasniti potencijalnim poslodavcima. Obrazovanje zahtijeva trud, vrijeme i organiziranost i stoga vam povratak na fakultet poslodavci ne bi trebali uzimati kao minus.

  • Umjesto:

- Nisam još siguran/na što bih volio/la raditi pa sam ostao na fakultetu, radije nego da pronađem posao. Ne znam još što bi za mene bio najbolji karijerni put.

  • Recite nešto poput:

- Htio/la sam proširiti svoje opcije u karijeri pa sam odlučio/la završiti dodatni studij/edukaciju/trening. Veselim se primjenjivanju novih znanja u praksi u novom radnom okruženju.

4. Imali ste zdravstvenih problema

Vaše zdravlje je vaša privatna stvar i nema razloga da detaljno prepričavate zdravstvene probleme s kojima ste se suočavali, posebno ako je za vas osobno to neugodna tema za razgovor. Recite koliko ste spremni podijeliti, budite jasni, ukratko recite o čemu se radilo, a zatim preusmjerite razgovor prema sadašnjosti.

  • Umjesto:

- Da, jedno sam vrijeme stvarno bio/la u lošoj situaciji.

  • Recite nešto poput:

- Prošao/la sam kroz teško razdoblje zbog xy, ali dao/la sam si vremena za oporavak tako da se na posao mogu što prije vratiti. To je sada iza mene i spreman/a sam fokusirati se na nove izazove u mojoj profesionalnoj karijeri.

5. Skrbili ste za člana vaše obitelji

Skrb o bolesnim i starijim osobama, ili odgoj i briga o djeci teški su poslovi koji zahtijevaju niz vještina i sposobnosti. Ako je iza vas takvo iskustvo, objasnite potencijalnom poslodavcu o čemu se radilo, a nadodajte i sva iskustva koja ste stekli. Napomenite i kako ste sada spremni ponovo posvetiti se svojoj karijeri.

  • Umjesto:

- Živim blizu svoje mame pa sam izvukao/la deblji kraj i morao/la brinuti se za nju. Nisam mogao/la podnijeti da uz brigu o njoj još i radim.

  • Recite nešto poput:

- Odlučio/la sam da je moje dijete/roditelj/partner/ica na vrhu mojih prioriteta i zato sam se u potpunosti posvetio/la tome. Sada sam opet u mogućnosti posvetiti se svojoj karijeri i tome se posebno veselim. Svakako želim i na radnome mjestu iskoristiti sve dodatne vještine koje sam stekao/la.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:09