Loši uvjeti rada

Djelatnici poznate britanske online trgovine na rubu živaca: 'Igraju se s našim životima'

Kako navode straniji mediji, osim ne poštivanja propisa u samim skladištima u kojima je na malom prostoru smješten veliki broj ljudi, slična situacija je i u prostorijama za objed
Ilustracija
 Suzanne Plunkett / REUTERS

Poznata britanska online trgovina, Asos ponovo se našla u problemima, ovaj put zbog uvjeta rada zaposlenicima. Slično kao i Amazon, skladišta Asosa za vrijeme pandemije COVID-a i dalje su otvorena, a zbog nepoštivanja propisa socijalne distance i nedostatka zaštitne opreme brojni djelatnici naglasili su kako poslodavac s njihovim životima igra ‘ruski rulet’.

Kako navode straniji mediji, osim nepoštivanja propisa u samim skladištima u kojima je na malom prostoru smješten veliki broj ljudi, slična situacija je i u prostorijama za objed.

- Doći će do domino efekta, past će jedan, a onda smo svi ugroženi – istaknuo je jedan od djelatnika.

- U svom kućanstvu imam osobu koja spada u rizičnu skupinu, ali zbog niskih primanja, ne mogu si priuštiti bolovanje, te sam primoran ići na posao – nadovezao se drugi djelatnik.

Kako bi na sebe privukli pažnju javnosti, radnici su kreirali i Facebook stranicu putem koje dijele svoja iskustva s radnog mjesta. Svojim djelovanjem, privukli su pažnju brojnih medija, ali i članova parlamenta.

- Važno je da u ovo krizno vrijeme svi dajemo svoj maksimum. U Asosu radi više od 4.000 ljudi diljem Velike Britanije. Ne bismo ih smjeli dovoditi u situaciju gdje se ugrožava njihovo zdravlje i zdravlje njihove obitelji – istaknula je Stephanie Peacock, članica parlamenta.

O problematičnoj situaciji u Asosu, kojem ovako nepoštivanje radnih uvjeta nije privi put, progovorila je članica sindikata Deanne Ferguson, koja je istaknula kako radnici svakodnevno na posao dolaze sa strahom za vlastiti život.

- Asos treba početi razmišljati o ljudskim životima, a ne samo o profitu. Moraju je pobrinuti da radnici imaju adekvatnu zaštitu na svom radnom mjestu – dodala je Ferguson.

S druge pak strane, glasnogovornik kompanije negira sve navode radnika, te dodaje kako su rad u skladištima prilagodili svim zakonskim propisima.

- Tvrdnje koje kruže društvenim mrežama nisu točne. Nemamo na tisuće radnika koji zajedno rade pod istim krovom. U jednom skladištu od 680.000 kvadratnih metara obično se nalazi oko 500 radnika, znate li vi koliko je to prostora po jednom zaposleniku. Poštujemo sve propise socijalne distance – zaključili su u kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:28