Veliki skandal

Direktor jedne od najvećih europskih banaka dao ostavku zbog špijuniranja

Pierre-Olivier Bouée unajmio je privatne detektive kako bi pratili Iqbala Khana i njegovu suprugu
Iqbal Khan
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Direktor jedne od najvećih europskih banaka dao je ostavku zato što je naredio špijuniranje vodećeg bankara koji je napustio kompaniju zbog radnog mjesta u rivalskom UBS-u.

Kako piše The Wall Street Journal, Pierre-Olivier Bouée, izvršni voditelj poslovanja Credit Suissea, priznao je tijekom istrage da je unajmio privatne detektive kako bi pratili Iqbala Khana, čelnika Poslovne jedinice za upravljanje bogatstvom (eng. wealth management), i njegovu suprugu, nakon što je konkurentska banka objavila kako se Khan pridružuje njihovom timu. Bouée je zahtjev za praćenjem, o kojem nije izvijestio niti izvršnog direktora Tidjane Thiama, kao niti bilo kojeg drugog člana vodstva Credit Suisse, opravdao kao “zaštitu interesa svoje banke”. Ipak, kako je odlučila Uprava, “sedmodnevno špijuniranje bilo je pogrešno i ozbiljno je narušilo reputaciju banke”.

- Ne možemo tolerirati ovakvo ponašanje, to je pogrešno i mi tako ne poslujemo – kazao je Urs Rohner, član Uprave Credit Suissea, danas na konferenciji za novinare te je iskazao sućut za smrt privatnog konzultanta za sigurnost koji je pomogao Bouéeu da organizira špijunažu, a koji je zbog ovog skandala danas počinio samoubojstvo, navodi The Guardian.

Direktor je, kako je pojasnio, strahovao kako će Khan pokušati regrutirati i druge kolege iz Credit Suissea da mu se pridruže u UBS-u, čemu je uvelike doprinijela činjenica da se bankar nastavio družiti s bivšim kolegama, odnosno “ključnim zaposlenicima”, kako ih je Bouée nazvao.

Za moguće regrutiranje zaposlenika druge najveće švicarske banke, kao niti za kršenje ugovora koji je Khan potpisao, nije pronađen niti jedan dokaz, a samo istraživanje pokrenuto je nakon što se sam Iqbal Khan suočio s jednom od osoba koja ga je pratila. Khan je, naime, kada je vozio svoje šestogodišnje dijete na nogometni trening primijetio da ga prati neki automobil te mu je i pokušao pobjeći. Budući da brza vožnja nije završila uspjehom, izašao je iz svog vozila i počeo se derati i zvati policiju te je uslikao registracijsku oznaku svog pratitelja za kojeg se kasnije pokazalo da je detektiv tvrtke Investigo.

Švicarska policija potvrdila je da su otvorili kriminalnu istragu mogućeg napada i prijetnje. Privatni investitori pratili su Khana, koji je inače prozvan zvijezdom švicarskog bankarstva, i pješice te su koristile i kodirani sustav za slanje poruka Threema koji istražitelji još uvijek nisu uspjeli dešifrirati i tako saznati puni opseg špijunaže.

Na mjesto Pierre-Oliviera Bouéea doći će James Walker, koji je do sada bio direktor financijskog odjela Credit Suissea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:44