Posrnuli modni div

Dionica Superdrya u slobodnom padu, osnivač se vraća na čelo: 'Veselim se novim izazovima'

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 8:23

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 8:23

Julian Dunkerton at Gold Cup day, The Festival at Cheltenham Racecourse 2019, Cheltenham Glos, Image: 419836746, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment
Profimedia, Uppa entertainment

Julian Dunkerton, osnivač modnog brenda Superdry

Cijena dionice kompanije Superdry, koja stoji iza istoimenog modnog brenda, potonula je nakon što je osnivač te kompanije Julian Dunkerton objavio povratak na njezino čelo, a top-menadžment tvrtke podnio neopozive ostavke, objavio je jučer Bloomberg.

Na početku trgovanja na Londonskoj burzi cijena je u srijedu pala za 12 posto, nakon što je dan prije već potonula za gotovo devet posto. No, vrijednost dionice Superdrya klizi prema dolje još od siječnja 2018. godine, otkad je sa 20 funti (oko 173 kune) pala na samo 450 penija (manje od 4 kune), za koliko se njome trgovalo jučer.

Dug je to pad koji je popratio odlazak Dunkertona iz kompanije prije godinu dana. Osnivač Superdrya, koji ima 18-postotni udio u vlasništvu modnog diva, otišao je nakon nesuglasica s vodstvom kompanije o daljnjem smjeru razvoja modnog brenda. Dok je, prema pisanju BBC-ja, Dunkerton smatrao da trebaju ostati fokusirani na proizvode koji su ih proslavili, majice s kratkim rukavima, jakne i "hudice" s različitim printanim grafikama, vodstvo kompanije na čelu s izvršnim direktorom Euanom Sutherlandom i predsjednikom Uprave Peterom Bamfordom odlučilo se za širenje asortimana te ulazak u polje dječje mode.

No, taj korak nije ostvario uspjeh, a za pad prodaje i, posljedično, vrijednosti dionice Dunkerton je krivio upravo loše poteze dosadašnjeg vodstva. Okupio je, stoga, investitore i dioničare te u utorak izborio tijesnu pobjedu sa 51,15 posto glasova za svoj povratak u Upravu.

FILE PHOTO: A woman walks past a window display at a Superdry store in London, Britain, March 1, 2019. REUTERS/Toby Melville/File Photo
Toby Melville / REUTERS

Reklamni izlog trgovine Superdry u Londonu

 

Nakon objave rezultata glasanja, Bamford, Sutherland, financijski direktor Ed Barker te predsjednica Odbora za naknade Penny Hughes odmah su odstupili s pozicija, a četvero drugih direktora najavilo je svoj odlazak iz kompanije s prvim danom srpnja. Dunkerton je proglašen privremenim izvršnim direktorom, a Peter Williams, prvi čovjek online modnog brenda Boohoo, imenovan je predsjednikom Uprave.

Dok analitičari upozoravaju da će Dunkertonov povratak na čelo posrnulog modnog diva, barem u početku, značiti dodatne troškove zbog pokušaja da restrukturira kompaniju, Dunkerton i Williams poručuju da se vesele budućim izazovima.

- Jako smo zadovoljni što se pridružujemo upravi ove sjajne britanske kompanije. Radujemo se obnavljanju brenda Superdry i cijelog poduzeća - izjavili su.