Menadžer tjedna: Marin Pucar

Dionica Podravke porasla je od travnja 31 posto, a dobit je najviša u povijesti kompanije

Ključ izvrsnog poslovnog rezultata leži u organskom rastu poduzeća
Marin Pucar
 Bruno Konjević / Hanza Media

Što je postigao?

Kada je dolazio, dočekan je sa skepsom, kao ”partijski kadar”, ali čini se da su skeptici ovaj put pogriješili. Barem tako sugerira vijest objavljena u ponedjeljak: ”Zahvaljujući ovogodišnjem izvrsnom poslovnom rezultatu i najvišoj dobiti u povijesti poslovanja, vrijednost Podravke na burzi porasla je za 31 posto, dok cijena njezinih dionica još od travnja bilježi neprekidan rast.”

Zašto je to važno?

Kao jedna od kompanija koje rade u mješovitom državno-privatnom vlasništvu, ali i kao kompanija koja je pola stoljeća u bivšoj državi provela kao perjanica domaće prehrambene industrije Podravka je prošla kroz niz vlastitih turbulentnih godina. Nikada njezin opstanak nije bio ugrožen, ali rezultat je bio daleko ispod očekivanog. Sada se čini da su turbulencije zaustavljene. Vječno je pitanje – je li sada trenutak da državu u Podravkinoj strukturi vlasništva zamijeni strateški partner s jasnom vizijom širenja. Pad Agrokora tu se može pokazati kao prilika.

Kako posluje?

Podravka je prvu polovicu godine zaključila s neto dobiti od 120,7 milijuna kuna, a ovogodišnji su ukupni prihodi od prodaje iznosili nešto manje od 2,04 milijarde kuna, što je gotovo pet puta više nego što je bilo u istom razdoblju prošle godine. Trenutačna vrijednost koprivničkog poduzeća jest 2,44 milijarde kuna, što je za čak 582 milijuna kuna više nego prije samo nekoliko mjeseci.

Što će učiniti u budućnosti?

Ključ izvrsnog poslovnog rezultata, tvrdi Uprava na čelu s Marinom Pucarom, leži u organskom rastu poduzeća koje je temeljeno na kontroli operativnih troškova i stabilnom rastu prodaje. Tako je bilo do sada. Budućnost je, čini se, osim organskom rastu usmjerena i prema akvizicijama. I dalje ostaje otvorena mogućnost preuzimanja Podravke. Zainteresiranih na tržištu ima, ali možda ne po trenutnoj cijeni dionice.

Tekst je preuzet iz Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:05