C.V. budućnosti

Digitalizacija i demografske promjene zahtijevaju promjenu u vašim životopisima

Prvo što bi trebalo imati na umu jest da “čitatelji” naših C.V.-ova uskoro postaju i strojevi
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Zahvaljujući tehnologiji, ali i demografskim promjenama, tržište rada se mijenja.

Novije generacije rade drukčije nego što su radili njihovi roditelji, a radit će i dulje od svojih roditelja. Uz to, kako je predviđeno je na Svjetskom ekonomskom forumu, zbog digitalizacije će do 2025. nestati čak 75 milijuna poslova koji će biti zamijenjeni sa 133 milijuna novih.

Stoga, osim samih radnika, tim se promjenama moraju prilagoditi i njihovi životopisi, piše CNBC.

- Današnji životopisi loše predstavljaju kandidate za posao i moraju se prilagoditi promjenama u potrebama poslodavaca – smatra Paul Wolfe, šef Ljudskih resursa na platformi za pronalazak posla Indeed.

Prvo što bi trebalo imati na umu, kažu stručnjaci, jest da će veoma skoro “čitatelji” naših C.V.-ova biti ne samo ljudi, već i strojevi. Zapravo, u SAD-u je njihovo korištenje već ustaljena praksa te je u ovoj godini, odnosno do travnja 2019., služenje strojevima pri čitanju životopisa poraslo za 202 posto. Ono što to znači jest da bi veći fokus trebalo stavljati na ključne riječi kojima govorite da možete stvarno odraditi posao koji se od vas traži, umjesto na duge riječi zbog kojih zvučite pametno.

Među njima u svakom se slučaju moraju nalaziti i vaša znanja, iskustvo i vještine.

- Vještine su nova valuta radnih mjesta – tvrdi Alistair Cox, izvršni direktor kompanije za traženje talenata Hays.

Vaš bi životopis stoga trebao naglasiti ono najbolje što imate za ponuditi, ali i vaš potencijal da naučite nešto novo.

- Evolucijom radne kulture potencijal postoje važniji faktor pri razmatranju kandidata od pustih godina iskustva – pojasnio je Grans Torrens, regionalni direktor Haysa za Singapur, dodavši da “ni ne možeš imati godine iskustva za neku vještinu koja je tražena tek posljednjih osam mjeseci”.

Dodatno, budući da se dob za odlazak u mirovinu sve više pomiče, postat će sve normalnije svojevrsne praznine u našim karijerama. Preciznije, dok je prije godina dana u kojoj je neki kandidat bio nezaposlen značilo uzbunu za poslodavce, uskoro to više neće biti takva tragedija. No, u tom bi periodu svakako trebali baviti se nečime, volontirati, usavršavati se, umjesto ležati pred televizijom, i to naglasiti u svojim životopisima.

- Ključno je pokazati kako je pauza zapravo pozitivno utjecala ne samo na vaše mentalno zdravlje, već i na vašu karijeru i što ste pritom naučili ili kako ste izoštrili svoje vještine – kazao je Torrens.

Osim toga, iako mnogi najavljuju da će nas roboti zamijeniti, u razdoblju koje prethodi toj apokalipsi trebali biste u svom C.V. - u naglasiti sve u čemu biste se mogli razlikovati od ostalih kandidata.

- Iskoristite svoj životopis da kažete njegovom čitatelju u čemu ste u svojoj karijeri strastveni i što vas motivira. Riječi koje iskoristite na papiru pružit će kontekst za razgovor za posao u kojem ćete moći pružiti više detalja – smatra Cox i savjetuje da se pritom poslužite i drukčijim formatima za C.V. kao što je, primjerice, video.

Ako, pak, niste toliko hrabri, Cox preporučuje da priložite pismo motivacije, LinkedIn profil ili svoj radni portfelj.

- Danas bi životopis trebao pak pružiti nešto širi profil osobe s više informacijama o njihovim iskustvima i vještinama te konkretnim rezultatima – zaključio je Wolfe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:41