Manje je više

Četiri stvari koje trebate pobrisati sa svog LinkedIn profila već danas

'Naša platforma nije zamišljena kao koš za smeće svih vaših dosadašnjih postignuća'
LinkedIn logo
 Robert Galbraith / REUTERS

Nakon što su redizajnirali mrežu kako bi svojim korisnicima olakšali svakodnevnu komunikaciju, najveća platforma za profesionalni razvoj LinkedIn objavila je listu savjeta kojima svojim korisnicima želi pomoći da i sami optimiziraju svoje profile i postanu konkurentniji za željena radna mjesta.

Na portalu časopisa Forbes, objavili su popis od četiri stvari za koje svojim korisnicima sugeriraju da što prije uklone sa svojih profila.

1. Zastarjela profesionalna iskustva

Stažirali ste u nekoj firmi mjesec dana prije osam godina? Možda je to na početku vaše karijere zvučalo impresivno, ali sada to sigurno nije tako. Detalji o vašem 'prahistorijskom angažmanu' potencijalne poslodavce samo odvlače od relevantnog i ozbiljnog radnog iskustva koje ste nedavno postigli i koje bi vam moglo osigurati željeno radno mjesto. Na popisu zadržite samo ozbiljna radna iskustva koja su relevantna za posao koji trenutno tražite.

2. Bespotrebne vještine

Dio profila u kojem navodite svoje vještine izgleda kao koš za nasumične riječi? To bi vas moglo skupo koštati, zato što to najčešće poslodavce navodi do zaključka da ni u čemu niste 'dovoljno' dobri. Naime, cilj te rubrike je poslodavcima pružiti dodatne informacije, a ne dodatna pitanja na koja ne nemoguće i nepotrebno odgovarati. Nitko ne može u svemu biti izvrstan, pa biste se trebali držati samo onoga u čemu uistinu jeste.

3. Uspjesi

U posebnoj rubrici sakupili ste sva dosadašnja postignuća? Izvrsno! Međutim, i u ovom slučaju vrijedi pravilo 'manje je više'. Nagrade koje ste dobili na samom početku vaše karijere možda više i nisu toliko impresivne koliko su vam tada djelovale, pa pokušajte objektivno procijeniti njihovu relevantnost za radno mjesto kojem se nadate. Previše podataka moglo bi čitateljima odvratiti pažnju od relevantnih informacija, pa biste trebali pažljivo prioritizirati sve uspjehe koje ste do sada ostvarili.

Počnite od srednje škole. Priznanja iz ljetnih kampova ili nagrade za natjecanja iz pojedinih predmeta više uistinu nemaju smisla za apliciranje na radno mjesto. Isto vrijedi i za strane jezike. S popisa uklonite sve jezike koje ne govorite tečno, zato što vas 'početni španjolski' neće istaknuti među drugim kandidatima.

Uklonite i certifikate i potvrde kojima je istekao rok valjanosti, kao i publikacije kojima poveznica više nije valjana.

4. Stare preporuke

Uvijek je lijepo kad netko može reći nešto pozitivno o vama i vašem radu. Međutim, treba uzeti u obzir da zastarjele preporuke nekad mogu biti veći 'uteg' prijavi za radno mjesto nego dodatak.

Pokušajte birati one nadređene koji su vas osobno dobro poznavali i koji bi mogli istaknuti vaše specifične karakterne osobine, a ne generički opisivati 'vrijednu' i 'odgovornu' osobu zato što vas to neće istaknuti u mnoštvu.

- LinkedIn je mjesto za oblikovanje preciznog, smislenog i uvjerljivog pričanja o vašim talentima, pa ne bi trebao služiti kao koš za smeće svih vaših vještina – stoji u objašnjenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:39