Nova stranica

Četiri jasna znaka da je došlo vrijeme za otkaz i pronalazak novog posla

Dati otkaz teška je odluka, no još je teže ostati na radnom mjestu koje na vas ima negativan utjecaj
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Iako je dati otkaz teška odluka, još je teže ostati na radnom mjestu koje ima negativan utjecaj na vas i na vašu karijeru. Dapače, kako navodi savjetnica za upravljanje ljudskim potencijalima Suzy Welch, riječ je o “jednoj od najtežih odluka koju osoba može donijeti”. Niti jedan posao nije savršen i svi s vremena na vrijeme razmišljaju o otkazu, no postoje četiri jasna znaka koja vam mogu reći da je doista vrijeme da napustite svoj trenutno radno mjesto, piše CNBC.

1. Nemate prostora za rast

Ako u kompaniji u kojoj radite više nemate prostora za napredak, više je nego očito da ju trebate promijeniti.

- Bilo da je riječ o tvrtki u kojoj je vaš nadređeni osoba koja u bližoj budućnosti neće napustiti tu poziciju ili će ju popuniti kći ili sin vašeg šefa ili pak zaposlenik koji je zvijezda kompanije, nije važno. Činjenica je da, ako ne možete napredovati, nemate što raditi u toj tvrtki jer inače nikada neće razviti svoj puni potencijal - objasnila je Welch.

2. Imate “ukorijenjenu reputaciju”

- Recimo da ste u kompaniji počeli kao nečiji asistent. Neki vas ljudi nikada neće vidjeti kao nešto više od toga. Ili ste, primjerice, bili dijelom projekta koji je propao. Taj se neuspjeh može pripisati vama, a zapravo nije bio vaša krivica - navela je.

U svakom slučaju, takvi vas faktori mogu učiniti osobom koja nikad neće dobiti promaknuće, a ako se to dogodi, potrebno je okrenuti novu stranicu i početi ponovno.

3. Niste uzbuđeni zbog svog posla

Ako vas nije briga za ono što radite, to je i više nego jasan znak da biste trebali dati otkaz.

- Život je kratak i dragocjen. Nemojte provoditi 40 ili 50 sati tjedno radeći nešto u što ne vjerujete - savjetovala je Suzy Welch dodavši da je potrebno pronaći kompaniju koja će vas učiniti ponosnim što za nju radite.

4. Želite pokrenuti vlastiti posao

- Ako ujutro, poslijepodne i navečer razmišljate o osnutku vlastite tvrtke, možda je vrijeme da to i učinite - smatra Welch.

Ipak, prije nego što počnete odrađivati otkazni rok, morate biti sigurni da ste spremni za poduzetništvo jer nije dovoljna želja, već i izvrsna ideja, napominje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:42