Smjena na vrhu

British American Tobacco imenovao novog čelnika međunarodnog poslovanja

Druga najveća duhanska kompanija na svijetu u zadnje vrijeme doživljava velike promjene
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

British American Tobacco (BAT) imenovao je aktualnog čelnika međunarodnog poslovanja Jacka Bowlesa nasljednikom Nicandre Durantea na poziciji glavnog izvršnog direktora, dajući mu zadatak da iskoristi prilike u ovo vrijeme velikih promjena u duhanskoj industriji.

„Uvjeren sam da ćemo u potpunosti iskoristiti ove prilike, ubrzavajući transformaciju BAT-a u jaču višekategorijsku kompaniju za proizvodnju duhanskih i nikotinskih proizvoda”, poručio je u priopćenju o imenovanju Bowles, glavni poslovni direktor BAT-ova međunarodnog poslovanja.

Nakon Bowlesova imenovanja dionice proizvođača Lucky Strike i Dunhill cigareta pale su u utorak više od dva posto i bile su najveće gubitnice u britanskom burzovnom indeksu vodećih kompanija.

Bowles se pridružio drugoj najvećoj svjetskoj duhanskoj kompaniji po prihodima 2004. godine, a radio je u zapadnoj Europi, Americi, Aziji i Pacifiku. Postat će glavni izvršni direktor 1. studenog, te ući u odbor 1. siječnja iduće godine.

Durante planira otići u mirovinu 1. travnja sljedeće godine, nakon gotovo 37 godina u BAT-u. Iako su dionice BAT-a za njegova 8-godišnjeg mandata na čelnom mjestu u upravi porasle oko 50 posto, u zadnjih 12 mjeseci pale su više od 23 posto.

Novi uređaj na testiranju

Analitičar banke Jefferies Owen Bennett prošli je tjedan izjavio kako se nada da će promjena donijeti bolju kvalitetu objavljenih poslovnih informacija i bolju komunikaciju.

Iz BAT-a su u srpnju priopćili kako su uvjereni da će ove godine na proizvodima nove generacije ostvariti više od milijardu funti prihoda budući da bi lansiranje novih proizvoda trebalo potaknuti rast u drugoj polovini godine, nakon usporavanja na nekim ključnim tržištima, poput Japana i Koreje.

Tijekom ove godine planiraju u SAD-u testirati novi uređaj za grijanje duhana Eclipse, nastojeći preteći hillip Morris na najvećem tržištu električnih cigareta u svijetu.

Phillip Morris je vodeća kompanija na globalnom tržištu uređaja za grijanje duhana gdje su prisutni s IQOS uređajem. Kompanije tvrde da bi navedeni uređaji mogli naići na bolji odjek kod potrošača nego tradicionalne električne cigarete jer se baziraju na duhanu a ne na nikotinskoj tekućini. Konkurentska britanska duhanska kompanija Imperial Brands priopćila je u utorak kako planira lansirati uređaj za grijani duhan početkom iduće godine.

Početkom rujna BAT je objavio da će njegova ulaganja u Hrvatsku do kraja ove godine, odnosno u tri godine od preuzimanja TDR-a, dosegnuti 45 milijuna eura, a predstavio je i uređaj za zagrijavanje duhana, glo, koji je dostupan i na hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:44