'Skandalozna naknada'

British Airways na udaru: 'Ako zaista želite privući žene, morat ćete puno bolje od ovog'

Pilotkinje se suočavaju s dramatičnim smanjenjem plaće od čak 90 posto na rodiljnom dopustu
Avion British Airwaysa
 Paul Hanna / REUTERS

Ideja britanske nacionalne aviokompanije British Airways o poticanju većeg broja žena na karijeru pilotkinja, ovih je dana došla u pitanje nakon što je u javnost procurila informacija da ovaj avioprijevoznik ženama nudi svega šest tjedana rodiljnog dopusta, piše The Guardian.

Iako trenutno u njihovim redovima imaju 300 pilotkinja, ostane li trudna, žena se suočava s dramatičnim smanjenjem plaće od čak 90 posto. Mnoge od njih to prisiljava da biraju između financijskog potopa i prekida trudnoće.

Prema Britanskom udruženju pilota (Balpa), takav rodiljni dopust je skandalozan, a mnogim ženama predstavlja ozbiljnu prepreku.

- British Airways je iznad prosjeka po pitanju zapošljavanja pilotkinja, ali još je daleko od onog gdje bi trebali biti - kazala je Lilian Greenwood, predsjednica Odbora za javni prijevoz i dodala kako ovaj britanski avioprijevoznik „mora bolje”, i to ne samo prilikom zapošljavanja nego i u pružanju cjelovite podrške svojim zaposlenicama u balansiranju karijere i privatnog života, posebno ako one odluče zasnovati obitelj.

Iako pad plaće od oko 80 ili čak 90 posto, sam po sebi predstavlja očiti problem, iz Balpe upozoravaju da takav rez u financijskoj konstrukciji ženama dodatno otežava otplaćivanje kredita koje su podigle za svoje visoko obrazovanje, kao i za skupe satove letenja i usavršavanja u koje su ulagale da bi uopće mogle postati pilotkinje.

Jedna je žena, koja je željela ostati anonimna, portalu Guardian otkrila kako su ona i partner bili oduševljeni kada su saznali za njenu neplaniranu trudnoću, ali samo do onog trenutka kada su otkrili da bi zbog toga mogli izgubiti svoj dom.

- Srećom, na pregledu se ispostavilo da je trudnoća bila lažna uzbuna. Svejedno, isplakali smo mnogo suza, a ja još uvijek ne znam što bi bila najbolja odluka: izgubiti naš dom i snalaziti se s plaćom smanjenom za 90 posto, ili prekinuti trudnoću - ispričala je.

Sindikati sada od aviokompanija traže rodiljni dopust u trajanju od 26 tjedana uz isplatu pune plaće.

- Ako su kompanije ozbiljne po pitanju zapošljavanja više pilotkinja, pristat će - tvrdi Brian Strutton, glavni tajnik Balpe.

British Airways nije jedina aviokompanija koja plaća zakonski minimalac ženama na rodiljnim dopustima, no lošiji su od drugih velikih britanskih avioprijevoznika, kao i od ostalih dobrostojećih kompanija (eng. blue-chip firms).

Na primjer, najveći britanski avioprijevoznik EasyJet nudi šest tjedana rodiljnog s 90 posto plaće i još 12 tjedana s isplatom 50 posto plaće. Dodatno, Virgin Atlantic je donio odluku prema kojoj će od srpnja ove godine majkama na porodiljnom 12 tjedana isplaćivati punu plaću.

Glasnogovornik British Airwaysa je naveo kako ta kompanija nudi naknade za rodiljni dopust u skladu sa standardom industrije.

- Prepoznajemo da uvijek ima prostora za napredak kako bismo inspirirali djevojke i žene da se odluče za karijere u zanimanjima koje se tradicionalno smatraju muškima - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:18