Veliko priznanje

Boris Vujčić proglašen je najboljim europskim i svjetskim guvernerom u 2018.

Ugledni časopis The Banker guverneru Hrvatske narodne banke dodijelio je dva priznanja
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Samo nekoliko mjeseci nakon što je proglašen najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi, Boris Vujčić proglašen je i najboljim europskim i svjetskim guvernerom u 2018.

Temeljem ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima, ugledni časopis The Banker guverneru Hrvatske narodne banke dodijelio je dva priznanja za proteklu godinu, koja se dodjeljuju guvernerima zaslužnima za “stimuliranje rasta i stabiliziranje ekonomija u kojima djeluju”, piše The Banker.

- Sedam je godina do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. bio zamjenik glavnog pregovarača tijekom uspješne kandidature te zemlje za pridruživanje Europskoj uniji. U istom je razdoblju bio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, a od 2012. godine i guverner. U posljednje vrijeme usklađuje upravljanje središnjom bankom i razvoj hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsjedanjem upravljačkim odborom Bečke inicijative – navode se razlozi nagrađivanja Borisa Vujčića.

Bečka inicijativa je, podsjetimo, pokrenuta na vrhuncu svjetske krize u 2009. kako bi se osigurala financijska stabilnost gospodarstava s tržištima u nastajanju u Srednjoj i Istočnoj Europi, a zahvaljujući guverneru HNB-a, ističe se u obrazloženju, inicijativa je proširila područje svojeg djelovanja na raspravu o pitanju financiranja inovacija, koje je važno zbog naznaka usporavanja rasta gospodarstva te velikoj dostupnosti slabo plaćene kvalificirane radne snage.

Uz to, dobivanju ovih priznanja uvelike je doprinijela i Vujčićeva uloga u čuvanju hrvatske financijske stabilnosti u krizi Agrokora te guvernerovo zalaganje za obrazovnu reformu i pametnu imigracijsku politiku kao rješenja problema nedostatka radne snage u Lijepoj našoj.

- Ova nas nagrada dodatno motivira da nastavimo raditi na našim ciljevima – stabilnosti cijena i tečaja, sigurnost financijskog poslovanja i mogućnosti financiranja hrvatskih tvrtki, a i nastavit ćemo nadzirati banke u cilju održavanja financijske stabilnosti, kao i unaprjeđivati prava potrošača i njihovu informiranost. I napokon, vjerujemo da ulazak u eurozonu dodatno može potaknuti gospodarski rast i razvoj i učiniti našu zemlju jačom u europskim okvirima – izjavio je Boris Vujčić povodom dobivanja prestižne nagrade, koju je 2008. dobio i bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:42