"Postani i TI, djevojka IT"

'Ako se odlučite za IT, sva vrata su vam otvorena, od policije do arhitekture i dizajna'

Rad u IT-u je moćan, smatra Nataša Kapov Kostovski, voditeljica implementacije softvera u IT tvrtki Lemax
S lijeva: Helena Štimac Radin, Kristina Posavec, Nataša Kapov Kostovski, Bernard Gršić, Andrijana Prskalo Maček, Ivana Gudelj Tičak i Matea Žilak
 Davor Pongračić / CROPIX

Informacijska tehnologija (IT) ne znači samo programiranje i kodiranje, a ženama koje ovo široko polje zanima, tu je mjesto baš kao i njihovim muškim kolegama. Poručile su tako danas sudionice okruglog stola "Postani i TI, djevojka IT" koji je u zagrebačkom Studentskom centru za učenice srednjih škola organizirao Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD).

- Želimo vam približiti tehnologije i zanimanja kojima se bave žene koje su danas s nama - poručio je okupljenim srednjoškolkama državni tajnik SDURDD-a Bernard Gršić.

A mogućnosti ima na pretek. Od implementacije softvera za koju je specijalizirana Nataša Kapov Kostovski iz Lemaxa, preko zaštite od kibernetičkog kriminala, čime se Kristina Posavec bavila prije nego se pridružila DURDD-u, pa sve do razvoja digitalnog obrazovanja za što je zadužena Andrijana Prskalo Maček u CARNET-u, te znanstveno istraživačke karijere za koju se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) odlučila Matea Žilak.

- Ako se odlučite za IT, sva vrata su vam otvorena, od policije do arhitekture i dizajna - istaknula je diplomirana kriminalistkinja Posavec, danas zamjenica državnog tajnika u SDURDD-u.

Učenice je na odabir STEM studija ohrabrivala i Prskalo Maček, koja je i sama diplomirala na FER-u, a danas je jedna od ključnih ljudi u razvoju e-škola. Prednost onih koji diplomiraju na FER-u i srodnim fakultetima je to "što uvijek mogu birati među poslovima koji se nude", smatra.

- Ja nisam dobra u programiranju, ali sam dobra u vođenju projekata, pa sam mogla voditi cijeli projekt e-škola koji je sad u drugoj fazi i vrijedan je više od milijardu kuna - dodala je zamjenica ravnatelja CARNET-a.

Rad u IT-u je moćan, smatra Kapov Kostovski, voditeljica implementacije softvera u hrvatskoj IT kompaniji Lemax.

- Moćno je jer možete biti dio promjene, možete mijenjati svijet - poručila je srednjoškolkama.

Zagreb, 210519.
Studentski centar.
Okrugli stol Postani i TI, djevojka  IT.
Na fotografiji: ucenice srednjih skola.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Učenice srednjih škola pratile su okrugli stol "Postani i TI, djevojka IT"

Učenice je zanimalo i koliko je teško upasti, a onda i završiti fakultet poput FER-a, no sudionice su ih uvjeravale kako nema razloga da ih strah zaustavi.

- Moja dva starija brata već su upisali i završili FER, a mama mi je rekla: 'Ako su mogli oni, nema nikakvog razloga da ti ne možeš' - istaknula je Žilak koja je nakon diplome prihvatila priliku da upiše doktorski studij i zaposli se kao asistentica na FER-u.

O svojim su se mogućnostima raspitivale učenice VII., IX., II. i XV. gimnazije, među učenicima znane kao MIOC, te Klasične gimnazije, u pratnji svojih profesorica i ravnateljica. Tako je Sonja Lušić Radošević, profesorica matematike i informatike, a trenutno ravnateljica IX. gimnazije, za Jutarnji istaknula da njena škola slične aktivnosti potiče već godinama, pa njihove učenice obilaze i kompanije poput Microsofta i Ericssona.

- Postoje mogućnosti za ulazak u IT sektor i kad se ne programira i završi FER ili nešto slično. Ja zapravo želim proširiti postotak djevojaka koje se interesiraju za IT i približiti im sve njihove opcije - rekla je ravnateljica.

Okrugli stol podržala je i domaća tehnološka kompanija APIS IT, u kojoj 46 posto svih zaposlenika čine žene, dok je njih 42 posto zaposleno u osnovnoj djelatnosti, što je osjetno ispred prosjeka od 15 posto.

- APIS IT snažno podupire inicijativu SDURDD-a i Deklaraciju o ženama u digitalnom svijetu, i to ne samo kao pitanje ravnopravnosti spolova. Zbog ozbiljnog nedostatka IT stručnjaka na tržištu koji osjećamo i mi kao poslodavci, povećanje broja žena u STEM-u i digitalnom svijetu smatramo preduvjetom za daljnji rast i razvoj, ne samo IT industrije, nego i društva u cjelini - poručila je članica Uprave APIS IT-a Ivana Gudelj Tičak.

Što o svemu misle zagrebačke srednjoškolke?

  • Marta, 2. razred, VII. gimnazija
    - Srednjoškolski program još dovoljno dobar kada je riječ o području IT-a. Učimo samo neke osnove informatike i to samo tijekom jedne godine. Ne znamo koliko je to zapravo široko područje i što se sve s njim može.
  • Mila, 2. razred, VII. gimnazija
    - Želim se baviti znanošću, ali ne znam još koji točno fakultet želim upisati. Vjerojatno medicinu ili farmaciju, nešto takvog. Mislim da danas i ti sektori uključuju znanja i vještine iz IT-ja. To je danas svugdje, a to smo i ovdje vidjeli.
  • Anica, 2. razred, VII. gimnazija
    - Bilo mi je korisno i zanimljivo poslušati Okrugli stol. Dobro je znati što se sve nudi, nisam na to obraćala toliku pažnju, ali sad mi je jasnije da je ovo široko područje i da tu ima puno više od programiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:06