Tržište rada

Zavod za statistiku o nezaposlenosti i radnoj snazi: Stvarno nezaposlenih 40 tisuća manje

Od 134 tisuće građana na Zavodu, njih 40 tisuća ne zadovoljava kriterije nezaposlenosti
Brodogradilište 3. maj
 Roni Brmalj / Novi list / Hanza Media

Anketna stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj kako je mjeri i izračunava Državni zavod za statistiku (DZS) u trećem tromjesječju prošle godine bila je 7,3 posto, što je za 1,2 posto manje od službene stope nezaposlenosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u istome razdoblju. Dok je službeni podatak za spomenuto razdoblje da u Hrvatskoj ima 134 tisuće nezaposlenih, DZS je utvrdio da je riječ o tisuću građana manje.

Do svoga pokazatelja nezaposlenosti DZS dolazi anketom na tržištu rada, a koristi i službene evidencije nezaposlenih.
- Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 133 tisuće nezaposlenih prema anketi, njih 93 tisuće ili 69,8 posto prijavljeno službi za zapošljavanje, dok 30,2 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje - navodi se u analizi DZS-a.

Prema istome izvoru, od 134 tisuće građana registriranih na Zavodu za zapošljavanje u trećem kvartalu 2018., njih 40 tisuća ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Za razliku od stope nezaposlenosti izražene kroz broj prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, istraživanje o anketnoj nezaposlenosti temelji se na tri pokazatelja. Riječ je o anketi koja traži odgovore na pitanja jesu li nezaposleni tijekom tjedna kada su anketirani obavljali bilokakav posao za novac ili nenovčanu naknadu, jesu li unatrag četiri tjedna tražili bilokakav posao i jesu li u mogućnosti preuzeti ponuđeni posao u naredna dva tjedna. Uz to, u izračun anketne stope nezaposlenosti uključeni su i oni koji su dogovorili radni odnos u skoroj budućnosti.

Istodobno s podacima o nezaposlenosti, DZS je objavio najnovije nalaze o radnoj snazi, prema kojima Hrvatska ima tri milijuna i 529 tisuća radno sposobnih, od čega je zaposleno njih svega 46,4 posto ili milijun i 689 tisuća, a neaktivno milijun i 707 tisuća, dok su ostalo nezaposleni.

Zavod je usporedio podatke o radnoj snazi u trećem tromjesječju ove s stanjem iz istoga razdoblja prošle godine, utvrdivši kako je 3,4 posto nezaposlenih iz trećeg tromjesječja 2017. našlo posao, dok je priliv među zaposlene iz lanjskog neaktivnog stanovništva iznosio 4,3 posto. Čak 93,7 posto neaktivnog stanovništva iz trećeg tromjesječja 2017., i u najnovijem je istraživanju DZS-a potvrdilo taj status.

Ništa više ohrabrujući podaci o mobilnosti radne snage nisu ni kada se pokazatelji za treće, usporede s drugim tromjesječjem ove godine. Primjerice, u trećem tromjesječju prošle godine 54 posto nezaposlenih imalo je taj status i u prethodnome tromjesječju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:55