iPhoneX index

Zagrepčanin mora raditi deset puta više od stanovnika Zuricha da bi kupio najjači iPhone

Broj radnih sati koje se mora odraditi u Zagrebu za kupnju iPhonea X je 365
Ilustracija, iPhone X
 Thomas Peter / REUTERS

Prosječni Zagrepčanin mora raditi deset puta više od stanovnika Geneve i Zuricha kako bi si priuštio iPhone X, pokazalo je veliko istraživanje švicarske UBS Grupe o globalnoj cijeni rada i kupovnoj moći promatranoj kroz cijenu iPhonea.

Od europskih metropola, prema podacima UBS Grupe, više od zaposlenih u Zagrebu moraju raditi još samo oni u Kijevu, Budimpešti, Bukureštu i Rigi kako bi kupili iPhone X. Broj radnih sati koje se mora odraditi u Zagrebu za kupnju iPhonea X u istraživanju UBS-a je 365, a budući se kao baza uzima osmosatno radno vrijeme, ispada da najnovijeg Appleovog modela pametnog telefona za stanovnike hrvatske metropole nema bez odrađenih 45 radnih dana.

S druge strane, ako radite u Genevi i Zurichu, dovoljna su četiri radna dana, ili 38 radnih sati u Genevi odnosno 47 radnih sati u Zurichu, da bi se zaradilo za iPhoneX. Daleko najslabija platežna moć prema ovome istraživanju je u zaposlenih u Kijevu, koji moraju odraditi 700 radnih sati kako bi si priuštili Appleov najnoviji aparat.

Ispod 100 radnih sati dovoljno je pak odraditi, među ostalim, u Londonu, Berlinu i Beču kako bi se zaradilo dovoljno za iPhone X. Više od 300 radnih sati, s druge strane, potrebno je žiteljima svih srednjoeuropskih metropola poput Praga i Budimpešte, da bi imali dovoljno za spomenutu kupnju.

U cjelini europskih potrošačkih razlika gledanih kroz cijenu Appleova modela, omjer između najbolje i najlošije plaćenih Europljana je otprilike 18, dok je u globalnih razmjerima, prema istome istraživanju, još i veći. Naime, zaposleni u Kairu moraju raditi više od 1066 radnih sati kako bi osigurali novac za iPhone što je tridesetak puta više od spomenutih primjera iz Zuricha i Geneve.

Zaposleni u potonjim švicarskim gradovima imaju, prema nalazima UBS Grupe, bolju cijenu rada i veću platežnu moć čak i od žitelja najvećih američkih gradova poput New Yorka ili Los Angelesa.
U LA-u je, primjerice, potrebno odraditi okruglo pedeset radnih sati za cijenu novog iPhoneX-a, a švicarski standardi teško su dostižni i za zaposlene u bogatim arapskim zemljama ili Japanu. Satnica potrebna za Appleov pametni telefon u Dubai broji 107, a u Tokiju 75 radnih sati.

Na ljestvici deset najslabije plaćenih stanovnika svjetskih metropola promatrano kroz cijenu iPhoneaX iza Kaira slijede Mumbai (917 radnih sati) i New Delhi (804) u Indiji, a listu zatvaraju Lagos u Nigeriji i argentinski Buenos Aires s 508, odnosno 470 radnih sati. Osim Geneve i Zuricha, od europskih metropola na listi deset najbolje plaćenih svjetskih metropola u ovome istraživanju su i Nicosia na Cipru (54 radna sata) i Luxembourg s 64 radna sata potrebna za zaraditi novi iPhoneX.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:13