Pobijedili banke

Zagrebački Trgovački sud oslobodio Grad Split ogromnog dugovanja

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

26.11.2019. u 11:11

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

26.11.2019. u 11:11

Split, 040912.
Zbog financijskih problema Spaladium Arena je zatvorena nakon skoro 4 godine od otvaranja.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Splitska Spaladium Arena

Pravorijek arbitražnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. kojim je gradu Splitu nametnut dug prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci vezan za izgradnju Spaladium Arene od 53 milijuna eura jutros je poništio Trgovački sud u Zagrebu.

Poništivši spomenuti pravorijek Vijeća pri HGK, sudac Ivan Vladić odvjetnicima grada Splita i banaka nije pročitao obrazloženje presude, uputivši ih da imaju pravo žalbe u roku 30 dana od primitka pisane presude.

- Izražavamo zadovoljstvo presudom Trgovačkog suda koji je prihvatio pravne argumente grada Splita i donio nepravomoćnu presudu kojom se poništava arbitražni pravorijek arbitražnog vijeća pri HGK. Očekujem da će se strane banke žaliti na prvostupanjsku presudu i da će konačnu riječ u ovom postupku imati Visoki trgovački sud – kazao nam je odvjetnik Kruno Peronja koji zastupa grad Split u ovome postupku.

Sudac Vladić presudio je da su UniCredit Zagrebačka banka i ERSTE banka dužne platiti gradu Splitu parnični trošak od 948. 125 kuna, no također se radi o nepravomoćnoj odluci te će banke doći u obvezu platiti parnični trošak ako presuda postane pravomoćna.

Postupak pred zagrebačkim Trgovačkim sudom pokrenuo je grad Split nakon što je Stalno arbitražno sudište pri Hrvatskoj gospodarskoj komori 28.studenoga 2016. poništilo Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN pod nazivom 'Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu' koji je podrazumijevao izgradnju Spaladium Arene, poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra.

Sudište pri HGK, u drugom koraku arbitražne presude, prenijelo je dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci od 53 milijuna eura (gotovo 400 milijuna kuna) na grad Split. Pokrenuvši tužbu pred Trgovačkim sudom, splitska gradska uprava zastupana po odvjetniku Peronji zatražila je da sud poništi arbitražnu odluku jer je pravno neutemeljena i neodrživa jer spomenuti ugovor o JPP-u nije potpisala s bankama nego s tvrtkom Sportski grad TPN.

Arbitražu pri HGK zatražile su banke, a u tom postupku tuženi su bili grad Split i tvrtka Sportski grad TPN. Budući da spomenuti kompleks na Lori nije dovršen, već je izgrađena samo dvorana Spaladium, ostali su dugovi Sportskog grada TPN prema bankama koje su potražile pravnu zaštitu.

Vijeće pri Komori prihvatilo je zahtjev banaka da odlučuje o spomenutome Ugovoru o JPP-u jer su takvu mogućnost predvidjeli aneksi Ugovora. S druge strane, grad Split pozvao se na odredbe pripadajućeg Zakona o arbitraži, dokazujući da pravo na arbitražu nije na pravovaljan način preneseno s Sportskog grada TPN na banke.

- Bez obzira na današnju odluku, još uvijek se možete vansudski dogovoriti i riješiti spor – predložio je sudac Vladić odvjetnicima grada Splita i banaka nakon što je pročitao presudu. No, prisutni odvjetnici kazali su sucu Vladiću da nisu uključeni u pregovore oko vansudskog rješenja spora te da vansudsku nagodbu u pravilu dogovaraju strane u sporu izravno.

- Sud je prihvatio tvrdnju tužitelja da je arbitražni sud donio odluku u sporu stranaka u kojima je ovdje prvo i drugo tuženici nisu sklopili ugovor o arbitraži jer nisu stranke Ugovora o javnom privatnom partnerstvu i nisu stranke navedenoga ugovora, te da se pravorijek odnosi na spor koji nije predviđen arbitražnim ugovorom - navodi se, među ostalim, u presudi suca Vladića.