EU u akciji protiv utaje PDV-a

Velika porezna akcija EU u Italiji i Sloveniji: 'Palo' 49 osoba, utajeno 84 milijuna eura

Prema navodima EU, fiktivnim transakcijama šest tvrtki 'zavrtilo' se 500 milijuna eura
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Agencija za pravosudnu suradnju Europske unije (EUROJUST) objavila je dovršetak velike istrage nad 49 državljana Italije i Slovenije osumnjičenih za poreznu prijevaru u iznosu od 84 milijuna eura.

Osumnjičenici su, prema podacima EUROJUST-a, fiktivnim transakcijama između šest poduzeća u ukupnoj vrijednosti od 500 milijuna eura, zadržali 84 milijuna eura na štetu prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV) proračuna Italije.

- Uz pomoć EUROJUST-a, talijanske vlasti zaplijenile su 84 milijuna eura nakon što su razriješili sustav prijevare s PDV-om koji uključuje marketing tehnoloških i računalnih proizvoda u regiji Campania – priopćeno je iz Agencije za pravosudnu suradnju EU. U ovoj akciji, uz EUROJUST i talijanske vlasti, sudjelovalo je i Državno odvjetništvo Slovenije.

Za potrebe porezne prijevare, prema navodima EUROJUST-a, osumnjičenici su osnivali i fiktivna poduzeća, a u istrazi se korištene mjere tajnog praćenja, prisluškivanja telefona i ishođenja dvaju europskih istražnih naloga kako bi se omogućilo transnacionalno prikupljanje dokaza.

Osim Italije i Slovenije, koje se povodom ove akcije nisu službeno oglasile, istraga je obuhvatila i Estoniju u kojoj je osnivan dio fiktivnih poduzeća. Agencija EU posebnu zahvalnost za uspjeh akcije odaje uredu javnog tužitelja u Napulju, sjedištu Campanije.

U prethodnoj akciji otkrivanja transnacionalnih poreznih prijevara unutar EU, EUROJUST je 12.lipnja ove godine objavio zaplijenu dva milijuna eura utajenih u transakcijama trgovaca alkoholnim pićima, također kroz izbjegavanje plaćanja PDV-a. Utaja je otkrivena nakon provedene istrage u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj i Rumunjskoj, a uhićeno je 18 osoba.

I u slučaju raskrinkavanja fiktivnih transakcija alkoholnim pićama radilo se o malim i(li) fiktivnim tvrtkama osnovanima za prijevaru, no osumnjičen je i proizvođač alkoholnih pića iz Njemačke čije ime EUROJUST nije otkrio. I u ovom slučaju oštećen je talijanski proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:45